OpenOffice.org Proiectul in limba romana

Participarea la proiectul ro.openoffice.org folosind IssueZilla

Scopul documentului:
Acest document isi propune sa ofere instructiunile necesare participarii in activitatile proiectului ro.openoffice.org folosind sistemul interactiv IssueZilla pentru evidenta sarcinilor si problemelor de rezolvat precum si a progresului acestora.

Ce contine:

  • cateva informatii generale despre IssueZilla;
  • pasii necesari folosirii sistemului in cele mai frecvent intalnite situatii;
  • exemple de utilizare axate pe specificitatea activitatilor proiectului ro.openoffice.org.

Ce nu contine:

  • nu contine informatii exhaustive. Pentru mai multe informatii va rugam sa folositi legaturile utile prezentate la sfarsitul documentului.

1. Ce este IssueZilla ?
R: IssueZilla (prescurtat IZ) este sistemul de management al problemelor, sarcinilor si erorilor folosit de catre situl si comunitatea OpenOffice.org pentru a asigura atat evidenta clara a sarcinilor de rezolvat cat si ducerea lor la bun sfarsit prin contributia tuturor membrilor interesati.

2. Ce 'probleme' pot raporta cu IZ ?
R: Orice fel de probleme, erori, sarcini de rezolvat legate de comunitate, un anume proiect, pachetul OpenOffice.org, etc.

Lista poate cuprinde:
  • Probleme legate de site (erori, propuneri de modificare, sarcini in curs referitoare la paginile sitului, etc);
  • Probleme curente ale unui proiect (de exemplu, o noua versiune a unei documentatii, poate fi atasata unui Issue in cadrul proiectului corespunzator si astfel membrii proiectului pot descarca documentul, il pot vizualiza si pot contribui la el pana cand documentul este finalizat si poate fi introdus in paginile sitului).
  • Erori de programare (pentru a fi rezolvate, erorile intalnite in exploatarea pachetului OpenOffice.org trebuiesc raportate prin intermediul IZ proiectului aferent astfel incat acestea sa fie luate in considerare si transformate in sarcini pentru programatori).
Acestea sunt doar cateva exemple de utilizare a IssueZilla. Odata deschis, un Issue poate fi urmarit in toate fazele lui de catre toti cei interesati, astfel incat sa se asigure rezolvarea problemei.

3. Cine poate folosi IZ ?
R: IssueZilla poate fi folosita de catre oricine atat pentru a urmari progresul in rezolvarea unei probleme, cat si pentru a raporta o noua problema sau a contribui in rezolvarea celor existente (singura conditie aplicabila este aceea ca raportorii si cei care participa sa fie membri inregistrati ai sitului OpenOffice.org).

4. Situatii de utilizare des intalnite:

a. RAPORTAREA UNEI ERORI:
Este situatia cea mai des intalnita, in care o persoana care descopera o eroare sau o problema la una din componentele OpenOffice.org mentionate mai sus, o raporteaza spre rezolvare echipelor din proiectul de care tine componenta respectiva.

b. CONTRIBUTIA IN REZOLVAREA UNEI PROBLEME DEJA RAPORTATE:
Toti cei care au posibilitatea si doresc sa contribuie in rezolvare se pot inregistra in lista de contacte (CC) pentru o anumita problema, pot adauga observatii/note, pot raporta probleme aferente sau oferi solutii spre rezolvare in cadrul respectivului Issue. De asemeni, ei pot vota pentru cresterea prioritatii acordate problemei.

c. EVIDENTA PROPRIILOR SARCINI IN CADRUL PROIECTULUI:
Membrii proiectului care isi iau asupra lor o sarcina de rezolvat pot deschide un Issue in care descriu problema, solutia propusa, ataseaza eventuale documente, pot cere ajutor in rezolvare si pot face comentarii si rapoarte periodice asupra progresului inregistrat, pana cand sarcina este rezolvata.

In acest caz, ei sunt 'proprietarii' problemei si responsabili cu rezolvarea ei. Ceilalti membri pot contribui la rezolvare in cadrul aceluiasi Issue sau pot continua sarcina de unde a ramas.

Aceasta modalitate de lucru permite de asemeni incarcarea (upload) intr-un loc public pe Internet a documentelor si fisierelor relevante pentru a fi vazute de membrii proiectului. Discutiile referitoare la problema in cauza pe listele proiectului este mult usurata de atasarea adresei URL aferente din cadrul IssueZilla, unde participantii ar putea gasi detaliile sau documentele atasate.

5. Cum vizualizez lista de Issues raportate deja in proiectul ro.openoffice.org ?
R: Link-ul urmator va permite sa vedeti lista de issues nefinalizate in proiect.

Apasati aici pentru lista de issues nefinalizate ale proiectului ro.openoffice.org
Pentru a vedea continutul unui issue, click pe numarul acestuia din tabelul afisat.

6. Cum creez un nou Issue in cadrul proiectului ro ?

INSTRUCTIUNI:

  1. Va autentificati pe site cu username-ul si parola dvs.
  2. Intrati in proiectul http://ro.openoffice.org
  3. In meniul din stanga click pe "Issue tracker" (http://ro.openoffice.org/servlets/ProjectIssues) ;
  4. In sectiunea "Enter an issue" click pe tipul de problema pe care doriti sa o raportati/introduceti. (ex. Task - pentru sarcini curente) (http://ro.openoffice.org/issues/enter_bug.cgi?issue_type=TASK)
  5. In ecranul urmator din lista de componente ale OpenOffice.org selectati componenta relevanta. (ex. ro - pentru proiectul de limba romana) (http://ro.openoffice.org/issues/enter_bug.cgi?
    component=ro&issue_type=TASK
    )
  6. In ecranul de detalii despre Issue completati campurile aferente dupa cum urmeaza:
    • "Found in version" - se refera la versiunea de program in care ati gasit defectul. In exemplul nostru, fiind vorba de o sarcina referitoare la site poate fi selectata optiunea 'current'.
    • "*Subcomponent:" - semnifica componenta din cadrul proiectului careia trebuie sa ii apartina problema raportata. (in exemplu: www - pentru probleme legate de site)
    • "Assigned to:" - in acest camp introduceti username-ul persoanei responsabile cu rezolvarea, daca este cunoscuta. Daca nu stiti cine ar trebui sa rezolve problema, liber. Daca raportati o sarcina pe care dvs o rezolvati introduceri username-ul dvs.
    • "CC:" - este lista persoanelor care doriti sa fie tinute la curent in evolutia problemei raportate.
    • "URL:" - daca exista o adresa web unde este vizibila problema raportata o introduceti in aceasta caseta. Lasati liber in caz contrar.
    • "*Summary:" - introduceti o descriere scurta si sugestiva a problemei. Acest camp este primul vizibil in lista de probleme si este folosit si in subiectele mesajelor automate de atentionare.
    • "*Description:" - este campul in care descrieti pe larg problema si dati toate detaliile relevante pentru rezolvarea ei.
  7. Dupa completarea campurilor relevante click pe "Submit Issue".
  8. In ecranul urmator primiti confirmarea inregistrarii noului Issue si de asemeni aveti posibilitatea de a atasa un fisier/document la issue: "Attach a file to this issue". Aceasta facilitate va permite sa afisati public documentele aferente problemei la care lucrati si sa faceti referire la adresa acestor documente atunci cand discutati in listele de email.
----------

Legaturi utile:




-=Final document versiunea 0.1.1=-
===============================
Versiunea: 0.1.1
Ultima modificare: 31 Mai 2004
Autor: Cristian Driga
Dupa o idee de Jacqueline McNally (proiectul de Marketing OpenOffice.org)

 

 

 
lang/RO
Pagina principala
Introducere
Produs
Descriere
Download
CD-ROM
Proiect
Istoric
FAQ/Intrebari frecvente
Noutati & Presa
Articole si comunicate de presa
Asistenta si ajutor
Liste de discutii
Documentatie
Contributii
-cum?
To-Do
Localizare
Unelte de limbaj
Raportarea erorilor
Contact
Liste de discutii
Adrese
Diverse
Merite
Aspecte Legislative