Openoffice.org-logo

Lese ODF-dokumenter uten OpenOffice.org

Dokumentformatet som OpenOffice.org bruker heter OpenDocument Format (ODF). Dette er et åpent format uten noen form for restriksjoner, og er laget for å gjøre det enklere å dele dokumenter.

Det begynner å bli en del programpakker som støtter ODF. Jeg vil presentere noen av dem, og de gir alle mulighet for å lese ODF-filer, om enn ikke alle med like god kvalitet. Utviklingen går relativt raskt, og det kommer stadig nye versjoner som gir stadig bedre støtte.

Dersom du f.eks. skal lese en nett-e-post med et OpenOffice.org-vedlegg som er en ODF-fil, har du flere muligheter til å lese den uten å måtte laste ned OpenOffice.org først.

Nedlastbare programmer

TextMaker Viewer er lite program på 4 MB som kan lese flere dokumentformater, bl.a. ODF.

Dersom du bruker Firefox som nettleser, kan du laste ned programtillegget ODF-Viewer. Denne gjengir bare tekst og ikke grafiske elementer, men hvis hensikten er å lese et dokument som i hovedsak inneholder tekst, er den i mange tilfeller god nok. Denne ODF-leseren er foreløpig uferdig (en beta-versjon), og forventes å bli stadig mer kompatibel.

Under Linux/Unix, altså også Mac OS X, kan du også bruke Koffice-programmene.

Nettbaserte kontorstøtteprogrammer

Det er kommet en rekke nye nett-tjenester som fungerer som små office-pakker direkte i en nettleser. Hvis du har f.eks. Firefox eller Internet Explorer trenger du ikke laste ned noe som helst, med dem kan du både lese og lagre ODF-dokumenter direkte. Du må imidlertid laste ned fila først for å kunne åpne den. En tilleggsfunksjon disse har, er at flere personer kan jobbe samtidig på samme dokument.

Google dokumenter (før Writely) er en programpakke, eid av Google, som i starten ble så populær at man en stund måtte begrense antall nye brukere. De gjengir ODF-formatet relativt godt, men formateringen blir endret i kompliserte dokumenter. Du kan der bruke både tekstfiler, regneark og presentasjoner.

Ajaxwrite er en lignende programpakke og tilsvarer noenlunde tekstprogrammet i Googledocs (krever Firefox 1.5 eller nyere).

Ulteo er en tjeneste som lar deg kjøre siste versjon av OpenOffice.org i en nettleser akkurat som om du hadde startet den på din egen maskin. Du kan altså kjøre alle delprogrammene, endre og lagre innstillinger.
For å endre grensesnittet (menyer o.l.) til norsk, bruk «Tools – Options – Language Setting – Language». Sett så begge de to øverste valgene til enten «Norwegian (Bokmål)» eller «Norwegian (nynorsk)». Etter en omstart av OOo via nettleseren har du grensesnittet på norsk Norsk ordliste er installert(!), og skal du skrive med asiatiske tegn, så er også oppsettet for dette allerede på plass (noe som ikke er tilfelle i den vanlige norske versjonen).
Tjenesten krever at du oppretter en egen brukerkonto, men dette gjøres gratis og enkelt på noen få minutter.
NB: Krever Suns java (versjon 1.4 eller høyere) og Javascript, men virker i flere ulike nettlesere. Mer om kravene her

Konverteringsprogrammer

3BOpenDoc er et nettbasert verktøy som lar deg gjøre om mellom ulike dokumentformater, bl.a fra. odt til pdf eller word-format.

Andre oversikter

På nettstedet til ODF Fellowship er det en oppdatert oversikt over alle programmene som støtter Open Document formatet.

Her står det også markert med stjerner hvor godt de ulike produktene støtter ODF.

de danske OOo-sidene er det en lengre redegjørelse for ODF-formatene.

Se også vår test av ODF-støtten i Word.

Opprettet 16.08.2006, sist oppdatert 10.02.2008