Openoffice.org-logo

Nyhetsarkiv

Dette er et arkiv over alle nyhetsakene vi har hatt på dette nettstedet og på www.openofficeorg.no helt siden september 2002. De ferskeste nyhetene finner du på framsiden.

Norske brukerveiledninger for OpenOffice.org 3

02.11.2008

Det er laget ei bok for OOo 3. Boka er på 276 sider i «skolebokformat» (17 x 24 cm). Denne versjonen er på lettlest nynorsk. Vi håper på finansiering også til en bokmålsversjon. Boka er for både begynneren og den erfarne OOo-brukeren. For at leserne skal kjenne seg igjen på skjermen, brukes figurer og skjermbilder for hver oppskrift. Boka er delt i fire hoveddeler: Generell del, Writer, Calc og Impress. Stikkordregisteret er på hele 570 ord, så det skal være enkelt å finne fram. Bokas fire kapitler er også lagt ut som egne utskrivbare filer slik at en kan skrive ut bare deler av boka etter behov.

Utdanningsdirektoratet har finansiert arbeidet med nettutgaven av boka. Hvis mange nok bestiller boka, vil den trykkes.

Mer informasjon og nedlasting her.

Nettbasert OpenOffice.org 3.0

02.11.2008

Ulteo, som lar deg fjerninnlogge deg på OOo fra hvor som helst, har nå oppdatert til versjon 3.0.
Hardware.no dekker saka.

Bedre ODF-støtte i MS Office 2007

24.10.2008

Microsofts kunngjør i et blogginnlegg at de vil implementere bedre støtte for odt i Office 2007. Ifølge R. Zakariassen norske blogginnlegg skal de videre strengt følge og implementere versjon 1.1, mens OOo 3.0 allerede har tatt i bruk versjon 1.2, som ennå ikke er standardisert. Dette siste er også Microsofts begrunnelse for å velge versjon 1.1.
Per dags dato støttes ODT i Word av et fritt tillegg utgitt av Microsoft selv og et lignende tillegg laget av SUN vi har testet begge for en tid tilbake).
Office 2007 vil i tillegg til ODF, også inkludere støtte for XML Paper Specification (XPS) og Portable Document Format (PDF).
Digi.no dekker saka.

Rekordnedlastning av OOo 3.0

24.10.2008

OOo 3.0 er 3 millioner ganger i løpet av den første uka. Regner vi med CD-distribusjoner og Linux-distribusjoner, så er OOo i bruk på anslagsvis 5 millioner datamaskiner.
Engelsk Computerworld dekker saka.

OOo 3.0 ferdig tilgjengelig på norsk

19.10.2008

De norske utgavene av OpenOffice.org 3.0 er endelig testet ferdig og lenkene er på plass, både her og på de internasjonale sidene. Hva som er nytt finner du detaljert beskrevet her. Vi har også laget en egen liste i forumet, og skrevet om dette i flere nyhetsoppføringer nedenfor. Den engelske lanseringen har allerede blitt dekket i en rekke norske nettaviser, her er et utvalg: Din side, Digi.no, itavisen, hardware.no, Dagbladet, PC-World, teknonytt, mac1 og diskusjon.no.

Norske utvidelser til OOo 3.0

27.09.2008

OOo 3.0 er i skrivende stund utgitt som Release Candidate 2, det vil si at om ikke flere alvorlige feil blir funnet, så blir dette den endelige versjonen. En av endringene i 3.0 er organiseringen av ordlister, maler og andre tillegg, som nå gjøres som utvidelser. To nye norske utvidelser er klare:

Hvis noen har maler de vil frigi, som kan være med i denne pakken, ta kontakt på postmottak krøllalfa openoffice.org

OpenOffice.org 3.0 og filformater

27.09.2008

Sist uke har det vært flere oppslag om OOo 3.0 og hvor godt den samspiller med andre dokumenter, spesielt fra Office 2007. Dette da OOo 3.0 alt har noe, men ikke full, støtte for docx. Oppslaget og debatten på Digi.no viser at dette er noe som engasjerer. Et av spørsmålene er: Er dette OOos skyld eller er formatet så vanskelig å ta i bruk for andre enn Microsoft at det virker som en innlåsning?
En senere OOo-ugave vil sannsynligvis gi en bedre konvertering, det har tatt årevis å gjette seg fram til detaljene for de mange ulike doc-formatene.
Også Computerworld har behandlet det samme temaet, med overskriften «Filtrøbbel torpederer Open Office». Både eldre og nyere MS Office-filer påstås å gi problemer. Integrasjon med andre systemer påstås også å være mangelfull. Vi kan legge til at flere og flere systemer støtter OOo og at eldre filformater gir nesten full overføring. Microsoft lover også å lage enda bedre odt-støtte enn i dag i MS Office.

Testversjon av OOo 3.0

12.09.2008

OpenOffice.org har lansert «Release candidate 1» av OOo 3.0. Om ingen grove feil blir funnet blir dette den endelige utgaven.
Både itavisen og Computerworld har testet. Computerworld gir terningkast fem. (En oppsummering av hva som er nytt finner du lenger ned på denne siden.)

Openoffice.org snart nettbasert

12.09.2008

ZoooS planlegger å lansere en nettbasert utgave av Openoffice.org 3.0. Både skriveprogrammet, regnearket, presentasjoner og tegneprogrammet har oppføringer på siden ovenfor, men forreløpig kan man bare melde seg på for å få beskjed når første testversjonen er klar.
hardware.no dekker saken.

OpenOffice.org 2.4.1 på norsk

10.06.2008

Versjon 2.4.1 av OpenOffice.org er no ute. Dei norske versjonane er no tilbake etter uventa problem med 2.4 som skulle ha kome ut i mars/april.

OpenOffice.org 2.4 inneheldt mange spennande funksjonar. PDF-dokument handterer no lenkjer og referansar, og arkivformatet PDF/A er støtta. I Writer er det no mogleg å markera tekst i rektangulære blokker, og det er lettare å velja språk til stavekontroll. Reknearket Calc har fått både smarte endringar i grensesnittet og fleire alternativ for presentasjon av grafar. I presentasjonsprogrammet Impress kan du no ta i bruk stilige 3D-effektar som lysbiletovergangar.

2.4.1 rettar nokre feil i 2.4, men inneheld elles ingen nye funksjonar bortsett frå omsetjingar til bokmål og nynorsk.

Lotus Symphony fra IBM er lansert

31.05.2008

IBM har annonsert at deres kontorpakke «Lotus Symphony». er ferdig og klar til nedlasting. Pakken sies å ha 80–90 % av funksjonene i Microsoft Office. Programpakken har OOo 1.1.4 som hovedkomponent, men et annet brukergrensesnitt. Den er lansert for Mac, Windows og Linux, og de selger brukerstøtte.

Digi.no og Computerworld dekker saka.

Office 2007 får innebygd støtte for ODF og PDF

22.05.2008

Microsoft skriver i en pressemelding 21.5.08 at en oppgradering til deres Office 2007 (SP2) vil gi brukerne mulighet til å lagre i både odf og pdf uten å installere andre tillegg. ODF vil også kunne velges som standardformatet. De innfører samtidig støtte for deres pdf-erstatter, det XML-baserte formatet XPS. De lover også videre samarbeide med SourceForge.net og fri programvare-miljøet slik at også eldre versjoner av Office (Office XP og 2003) skal få bedre støtte for ODF.

Oppgraderingspakken til Office 2007 er ventet å komme i første halvdel av 2009. I tillegg skal neste versjon av Office, foreløpig kalt Office 14, få støtte for det nye og omstridte ISO-formatet OOXML. Microsoft skriver de også vil «bli en aktivdeltaker i den videre utviklingen av ODF, Open XML, XPS og PDF».

Til digi.no sier Eirik Lae Solberg, kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge blant annet: «Microsoft ønsker med dette å legge bedre til rette for elektronisk samvirke og styrke kundenes valgfrihet mellom ulike dokumentformater.» Saken er omtalt også i datanytt og Computerworld.

Betaversjonen av OOo 3.0 er klar

09.05.2008

OOo har annonsert at betaversjonen av OpenOffice.org 3.0 kan lastes ned. Endelig versjon er ventet i september 2008.

Nyheter

  • Støtte for ODF 1.2 (en oppdatert versjon av filformatet som bl.a. OOo bruker)
  • Nytt oppstartsvindu der du kan velge hvilket program du vil bruke
  • Mulighet for å integrere kalenderen «Mozilla lightning»
  • Utvidelser på lignende vis som Firefox.
  • Delvis støtte for å redigere pdf-filer i tegneprogrammet
  • Lesestøtte for OOXML slik det er i MS Office 2007
  • Bedre notater i tekstdokumenter
  • Vis flere sider om gangen, side ved side
  • Egne tabeller i Impress også
  • Calc 3.0 utvider antall kolonner fra 256 til 1024
  • Generelt sett raskere
  • Offisiell MAC-støtte (som NeoOffice alt har)
  • Endret utseende, ny oppstartslogo og mye annet, se lenkene for nærmere informasjon

Planlagt er dessuten

Mer informasjon: 1 2 3 4 5 6. Saken er også nevnt i digi.no, (også med bildeserie) Computerworld og Hardware.no.

GoOpen-foredragene som nedlastbare filmer

09.05.2008

For deg som gikk glipp av noen av alle de interessante foredragene på GoOpen har du mulighet til å laste ned videoer av dem her.

Millioner spart på fri programvare, OpenOffice brer om seg

22.04.2008

Møre og Romsdal fylkeskommune sparer to millioner kroner hvert år i lisenskostnader på å droppe Microsofts Office-pakke. Skriver dagens næringsliv / Dagens IT. De har samtidig et oppslag med overskriften «OpenOffice brer om seg» «'I mars i år hadde vi 65.000 nedlastinger av gratis-programvaren. Dette gir håp om at vi for 2008 vil ende opp med mellom en halv og en million nedlastinger totalt', sier Stein Lier i Akershus fylkeskommune».

Hvor mye koster det å ta i bruk ODF?

11.04.2008

Gisle Hannemyr tar en kritisk gjennomgang av ECONs rapport fra august i fjor. Han skriver blant annet:

«Rapporten ble offentlig kjent i februar 2008, hovedsakelig fordi Abelia (uriktig) påsto at beløpet på NOK 778 mill. var prislappen på å velge ODF til bruk på statlige nettsider. Det riktige beløpet for dette er ca. NOK 0,7 mill.»

Noe av poenget til Hannemyr er at man bør standardisere på ett format, det dyreste vil være å blande og bruke f.eks. både ODF og OOXML som standardformater, da dette vil gi mange flere konverteringer og dermed kreve mer tid. Et viktig poeng er også at MS Office kan åpne ODF ved hjelp av et tillegg (se test her).
Artikkelen inneholder også flere dokumenter med detaljerte tallanalyser og en behandling av konvertering mellom odf og msooxml.

Digi.no dekker saka

OOXML godkjent av Iso

02.04.2008

I dag ble det endelig klart at Iso samlet sett stemmer ja til OOXML som en egen standard, nå offisielt kalt «ISO/IEC DIS 29500». Fra før har ISO godkjent det beslektede formatet ODT, som blant annet OpenOffice.org bruker, og som sammen med HTML og PDF er påkrevd for all informasjon på statlige nettsider. Det er ennå uklart om også OOXML nå vil bli godkjent på nivå med disse. Heidi Grande Røys sier at det ikke ligger noen automatikk i det, så tiden vil vise hva situasjonen blir. OpenOffice.org har blant annet meldt om framtidig støtte for formatet, vel og merke da foreløpig den varianten som brukes av Microsoft Office 2007, da den endelige standarden ikke støttes av noe program. Stemmefordelingen finner du her (Digi.no).
Det gjenstår en endelig avstemning om omtrent to måneder, der Iso skal stemme over om endringene som er blitt vedtatt også er tilfredsstillende gjennomført. Men det er lite sannsynlig at en standard skal bli stemt ut på et så sent tidspunkt.
Saken er grundig dekket i alle norske nettaviser, hvorav mange er med i vår liste over presseoppslag.

OOXML godkjent av Standard Norge

28.03.2008

Til tross for stor uenighet i komiteen kom de tre som tok den endelige beslutningen på vegne av komiteen fram til en beslutning om å gå inn for standarden på bakgrunn av de endringene som allerede har skjedd.

Medlemmene Håkon Wium Lie og Steve Pepper er sterkt kritiske til prosessen og resultatet. Microsofts representant Shahzad Rana er fornøyd med å ha fått gjennomslag for sitt syn.

Også Danmark og Finland har stemt ja. Det endelige resultatet kommer mandag 31. mars etter at alle nasjonale stemmer er telt opp.

Forbedringer i OpenOffice.org 3.0

18.03.2008

I et intervju med digi.no snakker Martin Hauge fra «Åpne kontorprogram på norsk» om forbedringer i neste versjon av OOo, versjon 3.0. Nyheter som nevnes er:

En første betaversjon av OpenOffice.org 3.0 er planlagt i slutten av april..

Gratis Calc-bok ferdig

18.03.2008

Boka «Regneark med OpenOffice.org Calc» er nå klar for bestillinger.

Informasjon om boka og nedlasting (for å se hva du bestiller) finner du her. Tilsvarende Writer- og Impressbøker har fått meget god mottagelse, og Calc-boka skal holde samme kvalitet.

Bestill så tidlig som mulig og innen 28. mars. De som bestiller først, får bøkene først. Trykking og utsending skjer 1–2 uker etter bestillingsfristen. Prisen blir omtrent som for Writer- og Calc-bøkene: Ca. 10 kr. per bok.

Du kan også selv skrive ut hele eller deler av boka.

Ny utgave av norsk stavekontroll med synonymordliste

10.03.2008

No.speling.org har annonsert en ny utgave av de frie norske ordlistene. Ordlistene har hentet inn 623.500 nye ord, nesten alle fra de ordlistene Ordbanken friga under GPL i fjor. Noen flere forkortelser er også med.

Synonymordlista fra synonymer.merg.net sammen med ordlister for bokmål og nynorsk.

Ordlistene utgis under den frie lisensen GPL, og kan fritt lastes ned.
Ferdige pakker for OOo er også tilgjengelige – no_NO-pack1-2.0.10.zip er for OOo 1.x og no_NO-pack2-2.0.10.zip for 2.x). Mer her

OOo-konferansen blir en del av GoOpen

06.03.2008

Årets OOo-konferanse vil bli et eget «spor» i fri programvare-konferansen Go Open. Konferansen vil finne sted fra 8. til 9. april 2008 på «Det norske teateret» i Oslo. Programmet for hele konferansen finner du her. Vel møtt!

Eksplosiv vekst i nedlasting av OpenOffice.org!

19.02.2008

Antall nedlastinger av kontorpakken OpenOffice.org er mer enn ti-doblet på fire år. Det registreres over 30.000 nedlastinger hver måned av den norske versjonen.

Stiftelsen Åpne kontorprogram på norsk har logget nedlastingsstatistikk i 2002 og 2003, og begynte å logge med nytt verktøy i mars 2007. Tallene for de to periodene viser at antallet nedlastinger er ca. ti-doblet i løpet av de fire årene fra 2003 til 2007.

Pressemelding (PDF) (ODF)

OpenOffice.org 2.3.1

12.02.2008

Dei norske versjonane av OpenOffice.org 2.3.1 er no klare til nedlasting. Ingenting er nytt i denne versjonen, men ein del feil er fiksa.

Gratis impressbok ferdig

23.01.2008

Boka «Presentasjoner med OpenOffice.org Impress» er ferdig. Den er laget på samme måte som Writerboka med illustrerte veiledninger og oppgaver etter her oppskrift.

Boka er på 96 A5-sider, og behandler tilnærmet alt om presentasjoner med Impress. Den kan brukes på alt fra sist i barneskolen til videregående skole og ikke minst i arbeidslivet. Boka kan lastes ned og kopieres gratis.

For de som skal ha mange bøker, lønner det seg å bestille trykte bøker innen fristen 27. januar. For 100 bøker er prisen foreløpig 10 kr per bok.

Innholdet i boka kan brukes videre i egne arbeider uten spesiell tillatelse. Disse må i så fall legges i redigerbar form på nettet (se lisensteksten).

Norge påbyr åpne dokumentformater innen 2009

19.12.2007

Regjeringa melder at de har vedtatt at all informasjon på statlige nettsider skal være tilgjengelig i de åpne dokumentformatene HTML, PDF eller ODF. Innen 2009 skal all offentlig informasjon som legges ut på Internett, være i såkalte åpne standarder.

Dette er regjeringens vedtak:

  • HTML skal være primærformatet for publisering av offentlig informasjon på Internett.
  • PDF er obligatorisk der man vil beholde det opprinnelig utseende på et dokument.
  • ODF skal brukes til å publisere dokumenter som skal kunne endres etter at du har lastet det ned, for eksempel skjemaer som skal fylles ut.

Fornyelses- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys vil gjerne også at forvaltningen internt tar i bruk åpne programvareløsninger, som OpenOffice.org.
– Hvert år legger offentlig forvaltning ut om lag 60.000 dokumenter som ikke alle kan åpne,
sier hun til TV 2 Nyhetene.
– Innbyggerne skal ikke måtte ha en spesiell programvare for å åpne informasjon vi har lagt ut på nettet. Alle skal kunne åpne offentlig informasjon eller gå inn og finne ut av offentlig informasjon, og det er det vi legger til rette for nå.
digi.no dekker saka, likeså Nettavisen, datanytt og Bergens tidende,

Nettbasert OpenOffice.org fra Ulteo

18.12.2007

Ulteo har lansert en nettbasert versjon av OpenOffice.org som betaversjon, med maksimalt 15 000 testere. Delprogrammene Writer, Calc, Impress, Draw, Math og Base er alle med i nettpakken.
I betatesten får man i tillegg til programmene også 1 GB med lagringsplass til dokumentene. Programmene bruker Suns JVM java i kombinasjon med en virtuell maskin (VNC), og skal fungere i Firefox 1.5 og høyere, IE6 og 7 samt Apple Safari.
Les mer her. For å være med på testen kan du registrere deg her. Det er svært stor pågang så sidene kan være trege å laste.
itavisen dekker saka, likeså digi.no. Ars Technica har testet løsningen (engelsk artikkel).

Sun gir brukerstøtte for OpenOffice.org

18.12.2007

Brukerstøtten gis til bedrifter som distribuer OpenOffice.org, og ikke direkte til sluttbrukere ($20 per bruker per år).
OpenOffice.org lastes nå ned en million ganger i uka. Alt i alt er programvaren lastet ned 110 millioner ganger, sier Mark Herring, markedssjef for StarOffice/OpenOffice. – Se ellers vår liste over hvem som kan gi norsk brukerstøtte.
Computerworld dekker saka, mer her (på engelsk).

Åpne kontorprogram på norsk får pengestøtte fra FAD

07.12.2007

Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) har lyst ut søknadsmidler på 5 millioner til fri programvare og åpne standarder.
Det offentlige svarbrevet sier:

Stiftelsen Åpne kontorprogram er for sine to prosjekter «Oversettelse, tilpasning og vedlikehold av OpenOffice.org» og «Frie norske ordlister» med en samlet kostnadsramme på kr 733.500 tildelt kr 356.000. De to prosjektene vil på en god måte bidra til økt nytteverdi av tilgjengelige åpne kontorstøtteverktøy og dermed økt utbredelse av åpne dokumentformater i Norge. Tilskuddet gis under forutsetning av at oversettelsesprosjektet omfatter oversettelse av OpenOffice både til bokmål og nynorsk.

Digi.no dekker saka, det samme gjør Computerworld.

Åpne kontorprogram på norsk nominert til «Scandinavian Free Software Award»

24.11.2007

Sammen med 19 andre kandidater er «Åpne kontorprogram på norsk» nominert til «Scandinavian Free Software Award». Prisen deles ut på FSCONS (the Free Software Conference in Scandinavia)., som i år holdes for første gang. Konferansen holdes i Göteborg, og varer fra 7.–8. desember. Selve prisudelingen er på fredagen.

OpenOffice.org eller MS Office?

09.10.2007

Flere sider sammenligner ulike deler av OOo og MS Office mot hverandre. Her er to nye:
Linuxinsider.com sammenligner begge pakkene og kommer til uavgjort – avhengig av hvilket utgangspunkt du har.
Linux-com følger opp sin forrige artikkel med å sammenligne Impress og Powerpoint. Sistnevnte må regnes som best, selv om begge får kritikk.
Til sammenligning: En eldre test fra 2005 (bare OOo, versjon 2.0) på idg.no.
Oppdatering 11.10: Linux.com runder av med å sammenligne Calc og Excel. Resultatet blir uavgjort, da de er like gode.

OpenOffice.org-konferansen i Barcelona

26.09.2007

I slutten av september ble den årlige OOoConf arrangert i Barcelona. Norge hadde en relativt stor gruppe på konferansen. Det er laget en egen konferanserapport fra noen av de norske deltakerne.

IBM gjenoppliver «Lotus Symphony», nå bygget på OOo

18.09.2007

IBM kunngjør i kveld at de gjenoppliver «Lotus Symphony» fra 80-tallet (den gang for DOS), men nå med utgangspunkt i OOo. 2007-versjonen, som finnes i en prøveversjon for Linux og Windows, skal ha både presentasjoner, skriveprogram og et regneark. Programmet støtter både det gamle Microsoft-formatat doc og ISO-standarden odf, slik også OOo gjør. IBM samarbeider både med Google og OOo-prosjektet, som meldt før. Se Prosjektets hjemmeside for mer. – Digi dekker saka og likeså New York Times.

OpenOffice.org 2.3 tilgjengelig på nynorsk og bokmål

17.09.2007

Endringer i siste utgave:

  • Forbedret diagramredigering og ny diagramveiviser
  • Bedre håndtering av dokumenter med flere språk (automatisk gjenkjenning)
  • Eget Wiki-filter for å lage Wiki-sider
  • Raskere presentasjonsprogram (Impress)
  • Draw støtter bildeformatet PNG for bruk bl.a. på nettsider
  • Nye utvidelser er gjort tilgjengelig for Base (databasedelen av OOo)

Filene kan lastes ned ovenfor. Offisiell pressemelding fra OpenOffice.orgFull endringslisteMellomlang endringsliste

Writer 2.3 bedre enn Word 2007

14.09.2007

Linux.com sammenligner OOo 2.3 og MS Office 2007. OOo kommer klart best ut.

OpenOffice.org.vinner på: Stiler, grensesnitt («Ikke fordi det er godt laget, men fordi endringene i MS office 2007 virker meningsløse og irriterer brukerne uten grunn.»), sideoppsett, topp- og bunntekster, fot- og sluttnoter, hoveddokumenter, nummererte og unummererte lister («Til tross for noen forbedringer i Word 2007 har ikke Writer alvorlig konkurranse.»), innholdsfortegnelser, stikkordsregistre og bibliografier («... men det betyr ikke at Writer ikke kan forbedre bibliografiene.»)

Det ble uavgjort på: Tabeller. («Begge kan forbedres.») og tegneverktøy («Kanskje går seieren til Word fordi den har en større bildesamling.»).

Microsoft Word 2007 vinner på: Dokumentstruktur, maler, kryssreferanser og unike funksjoner

Les hele testen her

IBM bidrar i utviklingen av OOo

13.09.2007

IBM har bestemt seg for å bidra sterkere i utviklingen av OOo og ODF enn før, blant annet skal de bidra med tilgjengelighetsstøtte som de alt har i sin egen programpakke «IBM Workplace» (iAccessible2), og som også brukes i Windows. De vil også betale 35 programmerere for å arbeide med OOo. Oppslag i Computerworld Oppslag i Digi.no Pressemelding fra OOo sentralt (på engelsk) Intervju med Doug Heintzman i IBM (på engelsk)

Flere lærebøker på vei

10.09.2007

Utdanningsdirektoratet har bevilget midler til lærebøker i Impress og Calc.

Impress skal være ferdig til jul og Calc utpå vinteren.

ISO Sier nei til OOXML

04.09.2007

I en pressemelding i dag skriver ISO at OOXML ikke oppnådde det nødvendige antallet ja-stemmer for å bli godkjent. Avstemningsfristen var den 2.9. Kravet var både 2/3 av P-medlemmene i JTC1 og 3/4 av alle medlemmenes stemmer (altså også observatør-landene og andre ISO-medlemmer). Ingen av disse kravene ble møtt: 17 P-medlemmer svarte ja, 15 nei og 9 avsto fra å stemme. Det var i alt 69 medlemmer som stemte, derav 18 nei og 51 ja.

Om innvendingene som ble sendt inn blir møtt, kan allikevel nok nei-stemmer snus til ja, slik at OOXML blir godkjent i endret versjon ved avstemningen i februar. Microsoft håper på ja i februar og sier innspillene vil gi forbedringer. Computerworld nevner saka, og lover å komme tilbake med mer. Se også Digi.no, Hardware.no og Datanytt.

Standard Norge gir et betinget ja til OOXML (ISO/IEC DIS 29500)

31.08.2007

Standard Norge har i dag tatt sin avgjørelse, går det fram av en pressemelding: OOXML, et konkurrerende xml-format til ISO-standarden ODF (ISO 26300), ble ikke godkjent, da det var alt for mange mangler ved den. Standard Norge stiller seg likevel generelt positiv til forslaget.

Også Danmark har stemt nei, likeså India , Brasil og kina. Sveits og Tyskland har derimot stemt nei, mens observatør-landet Sverige til slutt stemte blankt etter valgfusk. To trededeler av de (per 5.9.07) 41 medlemslandene i komiteen (JTC1) må stemme ja for at forslaget skal gå igjennom. Om 14 dager skal første svarrunde være klar
Lenker til andre oppslag om debatten.

Gratis og redigerbar lærebok i OOo Writer

15.08.2007

Ei gratis og redigerbar lærebok «Innføring i tekstbehandling med OpenOffice.org Writer» er lagt på nettet for gratis nedlasting og kopiering. Den er finansiert av Utdanningsdirektoraret (80 %) og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (20 %).

Boka er laget i samarbeid med elever, og passer godt for siste del av barneskolen + ungdomsskolen og for vanlige kurs i Writer. Deler av boka kan også brukes i egne arbeider.

Boka trykt i farger på fint papir ferdig levert skolene/kommunene/bedriftene kan bestilles her innen 15. september. Skal du ha mange bøker blir dette billigere og finere enn å skrive ut selv.

Boka med mer info får du her. Det er også opprettet en egen diskusjonsgruppe i forumet for erfaringer med og kritikk av boka.

OpenOffice.org 2.2.1

29.06.2007

Versjon 2.2.1 er no klar på norsk. Dette er ei lita oppgradering der nokre småfeil er fiksa, men ingen nye funksjonar er lagde til.

Norsk brosjyre om fordelene ved OpenOffice.org

24.05.2007

Rosetta Media har oversatt en firesiders brosjyre om OpenOffice.org (PDF).

Opne dokumentformat hindrar leverandørbindingar

11.05.2007

IT-minister Heidi Grande Røys føreslår at opne dokumentformat som ODF og PDF skal brukast til all dokumentutveksling i offentleg sektor. «Regjeringa vil at innbyggjarar og næringsliv skal sleppe å binde seg til éin leverandør av programvare for å kommunisere med offentlege verksemder,» seier Røys i pressemeldinga. Forslaget er på høyring fram til 20. august 2007. Digi.no dekkjer saka.

RSS-kanal

25.04.2007

Med den nye RSS-kanalen er det no endå enklare å følgja med på nyhende om norsk OpenOffice.org. Du finn RSS-ikonet til høgre i nyhendeboksen eller på adresselinja i dei fleste nettlesarar.

Nytt brukarforum

23.04.2007

Me har endeleg fått på plass eit nytt, norsk brukarforum for OpenOffice.org.

OpenOffice.org 2.2

29.03.2007

Stiftelsen «Åpne kontorprogram på norsk» er glade over å kunne meddele utgivelsen av versjon 2.2 av kontorstøttepakken OpenOffice.org, som inneholder regneark, skriveprogram, presentasjonsprogram, database, et tegneprogram samt en formelredigerer.

I versjon 2.2 er flere sikkerhetsfeil rettet, som har blitt meldt i media siste uke. Da dette er alvorlige feil, er det viktig å oppgradere. Grensesnittet er blitt bedre tilpasset Windows Vista, tekstvisningen er forbedret og regnearket har fått bedre støtte for pivot-tabeller og Excel-filer. I tillegg har OpenOffice.org 2.2 også fått flere andre rettelser og forbedringer.

OpenOffice.org-tillegg for å åpne «Office Open XML»

06.03.2007

Novell har gjort et tillegg tilgjengelig for OpenOffice.org som gjør at du også i OOo kan åpne dokumenter fra Word 2007, som lagrer i formatet «Office Open XML». Computerworld dekker saka. Nærmere informasjon her (på engelsk). Tillegget ligger her.

Dagskonferanse om OpenOffice.org, 20. mars 2007

18.02.2007

Stiftelsen Åpne kontorprogram på norsk ønsker velkommen til årets dagskonferanse om OpenOffice.org. Som i fjor arrangeres konferansen på Arena Hotell i Lillestrøm, og datoen er tirsdag 20. mars.

Åpne standarder og fri programvare er i skuddet som aldri før. Vi er glad for den positive holdningen som regjeringen har vist så langt, blant annet ved å opprette et nasjonalt kompetansesenter for fri programvare. Så gjenstår det å se om man klarer å gå fra positive holdninger til praktisk politikk.

OpenOffice.orgs standardformat ODF er nå ISO-sertifisert, og flere land anbefaler nå ODF som eneste godkjente åpne elektroniske dokumentformatet.

Påmelding til konferansen kan gjøres på http://www2.mrfylke.no/oo7; der finner du også programmet.

Test av Words programtillegg for ODT-filer

08.02.2007

Axel Bojer har testet tillegget til Word, som nylig ble annonsert i versjon 1.0 (se nedenfor) Med dette tillegget er det både enklere og mer akseptabelt å gå over til å bruke det ISO-godkjente odt-formatet istedenfor et lukket format. Testen kan leses her.

Store besparelser ved ODF

08.02.2007

En dansk rapport, offentliggjort av Rambøll Management og Open Source leverandører i Danmark (OSL) konkluderer med besparelser på 110 millioner i året for den danske stat ved å gå over til odf-formatet og OpenOffice.org som kontorstøtteverktøy. Microsoft Office og Open XML, både som eldre versjoner og som den nyeste, var vurdert som alternativer. Les mer i den danske pressemeldinga (pdf).

Oppdaterte brukerveiledninger for Writer og Calc

08.02.2007

Brukerveiledning for Writer og Calc, som du finner ovenfor nyhetene, er oppdatert. Alt er nå tilpasset OOo 2.1 og nye kapitler er kommet til som beskriver bruk av lange dokumenter og tekstbokser. Dessuten har fila et omfattende stikkordsregister.
Også de andre brukerveiledningene oppdateres fortløpende, siste oppgradering var for å dekke OOo 2.0. Brukerveiledningene er skrevet av Bjørnar Pedersen, og utgis med støtte fra Utdanningsdirektoratet.

Odf-filer kan brukes i Word

02.02.2007

Microsoft lanserer programtillegg som skal la en åpne ODF-filer også i Word. Tillegget utgis under en BSD-lisens. digi.no dekker saka. Tillegget kan du laste ned fra sourceforge. «The OpenDocument Foundation» jobber med et lignende tillegg, som ikke er ferdig ennå. Det samme gjelder SUN (også her og her). (oppdatert 08.02.07)

OpenOffice.org moduleres

Blant annet digi.no skriver om modulariseringen av OpenOffice.org. Dermed kan deler av OOo kjøres separat og også gjenbrukes i andre programmer. ODF-formatet er dermed blitt tilgjengelig på enda flere måter. Nærmere informasjon her. (29.01.2007)

OpenOffice.org 2.1 er lansert

Norsk OpenOffice.org 2.1 er lagt ut til nedlasting.

Versjon 2.1 har fått en del nye funksjoner og forbedringer i forhold til versjon 2.0.4:

  • Presentasjonsmodulen Impress har nå fått støtte for flere skjermer, med mulighet til å styre hvilken skjerm/videokanon man vil vise presentasjonen på.

  • Regnearkmodulen Calc er blitt bedre til å eksportere HTML. Den bruker maler for å få en visning i en nettleser som er mest mulig lik originalen.

  • Databasemodulen har fått bedre støtte for Microsoft Access-produktene. Den populære hurtigstarteren er nå tilgjengelig for GNU/Linux-brukere. OpenOffice sin store språkportefølje er nå utvidet med 5 nye språk.

  • Den nye versjonen har også blitt enda mer åpen og tilrettelagt overfor systemutviklere, system-integratorer og andre som ønsker å bruke OpenOffice.org i sine egne programmer. I denne sammenhengen er det lagt inn utvidet støtte for versjonskontroll beregnet for dem som lager egne programutvidelser. http://extensions.openoffice.org

(13.12.2006)

Stiftinga «Åpne kontorprogram på norsk» vann Rosings språkpris 2006

«Juryen har valt å premiera eit IT-miljø som gjennom stor dugnadsinnsats, høg fagkunnskap og utbreitt prosjektsamarbeid har fått fram eit kontorstøtteprogram på norsk, bokmål og nynorsk, som er brukarvennleg og har høg språkleg kvalitet.»

Rosings språkpris vert delt ut av Den Norske Dataforening og Språkrådet. (20.11.2006)

Stiftelsen Åpne kontorprogram på norsk vant prisen for fremme av fri programvare 2006

Juryens begrunnelse: «Prisvinneren har på utmerket måte valgt handling framfor prat når det gjelder åpne standarder og fri programvare. Framfor å tvinge alle til og bruke programvare fra en leverandør, gir de alle frihet til å velge dataprogram på nynorsk og bokmål. Gjennom oversetting av denne fritt tilgjengelige kontorpakken får man også full støtte for åpne dokumentformat. OpenDocument er godkjent av Den internasjonale standardorganisasjonen (ISO). Norske brukere har fått en kontorpakke som fritt kan lastes ned til både profesjonell og privat bruk, på en rekke plattformer som Windows, Linux og Mac.»

Pressemelding og bilde fra Norwegian Unix User Group og Høgskolen i Oslo. (26.10.2006)

OpenOffice.org 2.0.4

Norsk OpenOffice.org 2.0.4 er no lagt ut til nedlasting.

I denne versjonen har PDF-eksporten blitt endå betre, med støtte for kryptering, passord og andre tryggleiksinnstillingar.

Writer kan no eksportera direkte til LaTeX, eit dokumentformat som er mykje brukt til profesjonelle tekniske og akademiske tekstar. Dette filteret støttar og bibliografisystemet BibTeX.

Resten av OpenOffice.org har fått små oppdateringar over heile linja, spesielt i reknearket Calc, presentasjonsprogrammet Impress og databaseprogrammet Base.

Detaljert oversikt over endringar. (24.10.2006)

OpenOffice.org-konferanse i Lyon 11.–13. september

Flere i stiftelsen har vært i Lyon på «OOoCon 2006». Det ble fortalt om nyheter og planer framover, mange besøkende fra ulike land. Martin Hauge, en av de 8 nordmennene som var med, har laget en rapport, som kan leses som odt-dokument eller som pdf-dokument.. Sun har også en blogg med mange fine lenker og nyttig informasjon om konferansen.

Støtte for ODF-formatet i andre programmer

Et nytt dokument her beskriver noen viktige programmer som støtter ODF-formatet, som også OpenOffice.org bruker. Som PDF-fil og i ODF-format.

Innlegg på kursing.no

Bjørnar Pedersen og Axel Bojer svarer på et tidligere innlegg av Knut Michelsen i samme forum (http://www.utdanning.ws).

Google støttar OpenDocument-formata

Google har meldt seg inn i ODF Alliance og byggjer inn støtte for OpenDocument i den nettbaserte teksthandsamaren Writely. Digi.no dekkjer saka.

Ny versjon av OpenOffice.org

Openoffice.org 2.0.3 er ute. En viktig endring er at to sikkerhetshull ble tettet – selskapet Secunia har nærmere informasjon om hvilke det er. Mer om endringene her. Pressemelding fra stiftelsen Åpne kontorprogram på norsk.

Odt-støtte i Microsoft Word?

Ifølge digi.nos oppslag skal Microsoft være i ferd med å lage et oversettelsesverktøy som lar deg gjøre om filer fra deres xml-format, open XML, til ODT og vice versa.

Ny versjon av norske ordlister

Ordlista har (litt) flere ord og nå også synonymordbok på bokmål, foreløpig bare med 650 synonymer, flere er underveis. Fila med ordlistene kan tas i bruk via «Fil – Veivisere – Installer nye ordbøker», og kan lastes ned her. Hvis du synes synonymene er for få, eller vil rette opp feil, gå til http://synonymer.merg.net/.
Synes du ord mangler, eller er feiloppført, delta i kvalitetssikringen, eller send inn ord – veiledning finner du på http://no.speling.org/dokumentasjon.html

Språknytt skriver om å oversette OpenOffice.org

I siste språknytt står en artikkel om å oversette OpenOffice.org til norsk, forfattet av oversettelseskoordinator Axel Bojer. Artikkelen kan lastes ned i pdf-format her. Artikkelen vil snart bli tilgjengelig direkte på nett også.

Snart kan også Microsoft Office bruke odt-formatet

Et fritt og gratis tilgjengelig programtillegg for å åpne og lagre i odt er på vei. Tillegget skal kunne brukes i alle versjoner av Word fra 97 til nå. Tillegget er laget av stiftelsen bak OpenDocument, og er ment å øke bruken av odt som et felles, standardgodkjent dokumentformat. Les mer i pressemeldinga fra NUUG.

ODF godkjent som ISO/IEC-standard

1. mai var ISO/IECs godkjenning av odf-formatet på plass, selv om noen formaliteter gjenstår. Formatet brukes i tillegg til av OpenOffice også av bl.a. Writely, Koffice, Abiword og Gnumeric. Se hele lista her. Du kan også lese en Pressemelding fra NUUG og en Blogg hos consortiuminfo.org (nyhetsside for standarder).

Ny og bedre stavekontroll på vei – også med synonymer og ordeling

Prosjektet no.speling.org jobber med å forbedre stavekontrollen som brukes i bl.a. OpenOffice.org. Orddeling er også med i den siste pakken.

I tillegg jobbes det med å forene dette med de norske synonymordlistene for OOo.

Ny OpenOffice.org-versjon lagt ut på norsk

Versjon 2.0.2 er oversatt og lagt ut. 2.0.2, som også 2.0.1, er en teknisk forbedring av 2.0-versjonen. Mange feil er rettet opp og noen få nye funksjoner er lagt til.
Mer om hva som er nytt finner du her: Forbedringer i 2.0.2 og forbedringer i versjon 2.0.1.

Vellykket konferanse om kontorpakken OpenOffice

Konferansen hadde 67 deltakere fra ulike organisasjoner og kommuner. Vi fikk også to presseoppslag i digi.no:
Kjører OOo mot fagsystemer
OpenOffice klar for norske erobringer

Dagskonferanse om kontorpakken OpenOffice

Åpne kontorprogram på norsk arrangerer en dagskonferanse på hotell Thon Arena, Lillestrøm. 17. mars 2006. Mer informasjon og skjema for påmelding finner du på: http://www2.mrfylke.no/oo6.

Ta med deg OOo overalt

Allerede flere programmer støtter installasjon på en ekstern enhet, alle avhengigheter tas med og dermed kan du kjøre programmet fra f.eks en minnepinne du alltid har med deg. Oppsett og OOo-versjon beholdes slik du vil. Bruker nå versjon 2.0.1. Les mer her.

En integrasjons-revolusjon?

Debattinnlegg av Martin Hauge (pdf), fra Computerworld Norge nr. 39 2005

Krav til åpenhet og åpne formater

Martin Hauge, styremedlem i «Åpne kontorprogram på norsk», forteller om krav til åpenhet og åpne formater i en artikkel i Computerworld og i digi.no (30.12.2005)

Støtte for filformatet «odt» (Computerworld 10.11.05)

Les mer om OpenDocument-formatet eller programmer som støtter odf

Selve dokumentet kan du lese her: som html, som pdf-fil eller som odt-fil (OpenOffice.org).

PC World Norge testar OpenOffice.org 2.0

OpenOffice.org 2.0 får mykje skryt i PC Worlds test av den nye versjonen. PC World framhevar spesielt den opne dokumentstandarden og diverse nyttige funksjonar i OpenOffice.org. (13.12.2005)

Kurs i pdf-skjemaer med OOo ble en suksess

Les mer (PDF). (24.11.2005)

Nye veiledninger er lagt ut: lag Skjemaer med pdf, lag etiketter og visittkort

Du finner disse, sammen med mange andre, her. (15.11.2005)

Vanlige spørsmål: Hva er nytt i versjon 2.0?

hit for å lese dette. (15.11.2005)

Ny versjon av brukerveiledningen

Bjørnar Pedersen har oppdatert brukerveiledningen for Writer og den generelle delen av OpenOffice.org til versjon 2.0. (10.11.2005

OpenOffice.org 2.0

OpenOffice.org 2.0 er ferdig. (20.10.2005)

Konferanse i Slovenia

28.-30. september var Gaute H. Kvalnes og Martin Hauge på OOo-konferanse i Slovenia. Her kan du lese en kort rapport (PDF). (20.10.2005)

OpenOffice.org 2.0 straks ferdig

«Release candidate 2» av OpenOffice.org 2.0 er no lagt ut til nedlasting. I denne utgåva er endeleg stavekontroll og orddeling på bokmål og nynorsk på plass att.

Me har òg lagt ut norske utgåver av OpenOffice.org 1.1.5. Denne er i stand til å lesa det nye filformatet OpenDocument som OpenOffice.org 2.0 brukar. (11.10.2005)

Ny betaversjon

Vi har lagt ut en ny betaversjon av OpenOffice.org på nedlastingssiden. Denne gangen kan også Mac-brukere prøve den nye versjonen. (15.06.2005)

Infoskriv om OpenOffice.org

Bjørnar S. Pedersen har laget en brosjyre som skolene kan bruke for å informere elever og foreldre om OpenOffice.org: Vi bruker OpenOffice.sxw. (14.05.2005)

Vellykket OpenOffice.org-konferanse

Den første nasjonale OpenOffice.org konferansen i Norge ble arrangert fredag 11. mars. Ca. 70 deltakere møtte opp og fikk en gjennomgang av status for OpenOffice.org. Konferansen ble evaluert som svært vellykket. Produktet OpenOffice.org har fått et godt fotfeste i Norge, mange skoler har tatt i bruk OpenOffice.org, og stadig flere bedrifter får øynene opp for de mulighetene som ligger i produktet.

Flere leverandører tilbyr grensesnitt mellom OpenOffice.org og fagprogram. Flere av disse ble demonstrert på konferansen. Versjon 2.0 som nå foreligger i en beta-versjon, innebærer også en stort skritt framover når det gjelder funksjonalitet, driftsvennlige applikasjoner og integrasjon mot eksisterende kontorverktøy.

Presentasjonene blir lagt ut på nettstedet http://www.mr-fylke.org/ookonf. (15.03.2005)

OpenOffice.org 2.0 beta

Den første betaversjonen av OpenOffice.org 2.0 er lansert i dag. Omsetjingane til nynorsk og bokmål er så godt som ferdige, og du finn dei på nedlastingssida. (04.03.2005)

Kvinnherad kommune byter til OpenOffice.org

Avisa Kvinnheringen melder om at Kvinnherad kommune byter frå MS Office til OpenOffice.org på 220 datamaskiner i kommuneadministrasjonen. Kommunen brukar OpenOffice.org opp mot saks- og arkivsystemet sitt, og er såleis tidleg ute på eit felt der mange har kvidd seg for å ta i bruk alternativ programvare. Du finn fleire presseoppslag om saka på pressesida. (03.03.2005)

Nasjonal konferanse 11. mars 2005

Den norske OpenOffice.org-stiftelsen ønsker med dette å invitere til en nasjonal erfaringskonferanse på Arena Lillestrøm for å samle erfaringer fra bruk av OpenOffice.org så langt. Blant temaene vi ønsker å belyse er:

  • Strategi ved overgang til OpenOffice.org.
  • Økonomien i det å skifte fra MS Office til OpenOffice.org, en edruelig beregning.
  • Opplæringsbehov
  • Hvordan løse kompatibilitetsproblemet mot andre kontorverktøy?
  • Installasjon og implementering

Deltageravgiften er kr. 600, og påmeldingsfristen er 1. mars. Du kan melde deg på og lese mer om programmet på konferansens nettsider. (11.02.2005)

OpenOffice.org 2.0

Mange er spente på kva som vil koma i neste utgåve av OpenOffice.org. Marknadsføringsprosjektet til OpenOffice.org har laga ei fin oversikt over kva som er nytt i versjon 2.0. Denne versjonen kjem truleg i løpet av første halvår 2005. Ei av dei største endringane er eit nytt databaseprogram, noko mange brukarar har venta på. Februarnummeret av engelske Linux Magazine har òg ein fin omtale av OpenOffice.org 2.0 (PDF). (25.01.2005)

Konverteringsverktøy for Linux

For å automatisk gjøre om OpenOffice-filer via kommandolinja til txt-format eller html-format, finnes det et nett lite program, nettopp kommet i ny versjon.
Nettsted: http://siag.nu/pub/o3read/

    Kort oppskrift:
  1. Last ned fila
  2. Pakk den ut med tar -zxvf
  3. Gå inn i katalogen o3read-0.0.4
  4. Skriv, som root, «make install».

Uventa julegåve til Mac-brukarar

Utviklinga av OpenOffice.org for Mac går diverre litt tregt. Det finst ein versjon som heiter NeoOffice/J, som kanskje er det beste alternativet. Denne er no komen i betaversjon basert på OpenOffice.org 1.1.3, og kan lastast ned frå nettsidene deira. Der finst det òg språkfiler for alle språk som OpenOffice.org er omsett til, mellom anna bokmål og nynorsk. (22.12.2004)

Flere lærebøker til nedlasting

Firak Gudbrandsens lærebøker i OpenOffice.org kan nå lastes ned fra nettstedet hans. Han vil gjerne ha tilbakemelding på bøkene. Les mer på siden med bøker og brukerveiledninger. (16.12.2004)

Læringsvideoar frå Skolenettet

Skolenettet har lagt ut flotte videoklipp som demonstrerer ein del funksjonar i OpenOffice.org. (03.12.2004)

OpenOffice.org best i stor test

Tidsskriftet PCPro i England har gjennomført en stor test av kontorstøttepakker som OpenOffice.org 1.1.2, Microsoft Office 2003, LotusSmartSuite 9.8 osv. OpenOffice.org får toppkarakter og vinner foran Microsoft Office! Les mer på testsiden. (17.11.2004)

Foreløpig erstatning for norsk hjelpefunksjon

Vi beklager at hjelpefunksjonen i OOo ennå ikke er oversatt til norsk. Det er et omfattende arbeid, og vi har begrensede ressurser. Inntil oversettelsene er ferdige, henvises dere som vil ha hjelpefunksjonen på norsk, til PDF-utgaven av brukerveiledningen for OOo 1.1 Generell del, Writer, Calc og Impress. Denne inneholder et vell av oppskrifter som lett nåes via hyperlenker både i innholdsfortegnelsen og stikkordregisteret eller søkefunksjonen i Acrobat Reader. I tillegg er det interne hyperlenker ved alle kryssreferanser som se side, se figur, se tabell osv. Hver oppskrift inneholder både tekst og tilhørende skjermbilder, mens hjelpefunksjonen inneholder bare i unntakstilfeller illustrasjoner. Formatet er tilpasset skjerm - liggende A4 med litt store marger. Lastes ned ved å klikke her (13,3 MB). (17.11.2004)

Bruk av databasar med OpenOffice.org

Ingrid Salt har skrive innføring i bruk av databasar og samla andre norske nettressursar. (08.11.2004)

OpenOffice.org 1.1.3

OpenOffice.org 1.1.3 på bokmål og nynorsk er lagd ut til nedlasting for Windows, Linux og Solaris (Sparc). (04.11.2004)

Undervisningshefte i Writer og Calc

Eva Dahlø har laga undervisningshefte i Writer og Calc, retta inn mot elevar og lærarar i skulen. Hefta er ein del av eit innføringskurs i Skolelinux. (26.09.2004)

OpenOffice.org 1.1.3 nesten ferdig

«Release candidate 1» av OpenOffice.org 1.1.3 er no klar. Det vil seia at den ferdige utgåva er like om hjørnet. 1.1.3 rc1 kan lastast ned for Windows, Linux og Solaris (Sparc). (18.09.2004)

OpenOffice.org-lærebok fra Eduke

Eduke as har gitt ut boka «OpenOffice.org 1.1.0 bokmål» i august 2004. (ISBN: 82-487-0379-7, 280 sider, 106 oppgaver, veiledende pris: kr 298,- I tillegg får dere rabatter i følge prisavtale.) Boka har et innhold tilsvarende modul 2, 3, 4 og 6 Datakortet fagplan 4.0. (26.08.2004)

Omfattande kurstilbod

Kursing.no tilbyr fleire grunnkurs og vidaregåande kurs i bruk av OpenOffice.org. (24.08.2004)

Testutgåve av 1.1.3

Ei testutgåve av OpenOffice.org 1.1.3 er no klar på bokmål og nynorsk. Versjon 1.1.3 er enno ikkje heilt ferdig, men denne utgåva er stabil nok til at folk kan testa henne. (24.08.2004)

Det norske morsmålsprosjektet lansert

Det norske omsetjingsprosjektet har flytta frå www.openofficeorg.no hit til no.openoffice.org for å bli ein del av den internasjonale storfamilien. (Kunngjering frå OpenOffice.org) (24.08.2004)

OpenOffice 2.0 kommer i januar 2005?

(030406) På hjemmesiden til OpenOffice.org er det lagt fram tidsplanen for versjon 2.0. I september planlegges det å utgi det som heter Beta Release Candidate. I desember skal selve Release Candidate'en foreligge, og i januar 2005 vil OpenOffice.org 2.0 være klar.

Prioriterte oppgaver i nær fremtid

(180504) Fram til skolestart i august, vil OpenOffice.org-prosjektet i Norge prioritere å forbedre flette- og databasefunksjonene. Vi vil også lage et forprosjekt for å kunne estimere hvor mange arbeidstimer som må nedlegges for å kunne ha en ny og forbedret ordliste. Forøvrig vil oversettelsen til bokmål og nynorsk fortsette som før. Prosjektet har økonomi til å betale for 1200 arbeidstimer uten tilførsel av mer kapital.

Spenstig vedtak i Trondheim kommune

(100504) Formannskapet i Trondheim har vedtatt at minst 30% av kommunens elevnettdata og nettverksløsning skal være OpenOffice.org og med linux som operativsystem. Innfasingen skal være avsluttet innen utgangen av 2006. Det ligger en del forutsetninger til grunn for vedtaket; økonomi, pedagogisk programvare etc. Det kan synes som om det er en del misforståelser som må oppklares. OpenOffice.org er som kjent et glimrende verktøy også på en Windows-plattform. IT-sjefen i Trondheim, Harald Moe, kan fortelle at det over sommerferien vil bli en person som dedikeres til dette arbeidet.

Forbrukerrådet distribuerer OpenOffice.org til lærere

(090504) Forbrukerrådet i samarbeid med Barne- og familiedepartementet frister skeptiske lærere til å innføre OpenOffice.org. Totalt blir 1500 CD'er med det klingende navntet «Snøfrix» distribuert til alle landets lærere som underviser i faget økonomi og informasjonsbehandling. -Vi ser at åpen programvare skaper mer balanse i markedet. Her er det ingen begrenset tilgang; tvert i mot. Det er en oppfordring om å kopiere og spre programmet slik at flest mulig får tilgang, sier statsråd Laila Dåvøy. Saken er omtalt i Dagsavisen

Lys fremtid for Mac-brukere

(220404) En norskMAC-utgave av OpenOffice.org er på trappene. Når våre oversettinger kommer med i det sentrale OpenOffice.org-prosjektet og versjon 1.1.x er klar for Mac, skjer dette automatisk. Vi regner med at versjon 1.1.2 kommer om et par måneder. Fremtiden ser derfor lys ut for Mac-brukere.

Fra prosjekt til stiftelse

(300304) OpenOffice.org har frem til nå vært organiser som et prosjekt. Det er kommet klare signaler på at denne organisasjonsformen ikke er hensiktsmessig i fremtiden. I ulike fora har forslaget om å opprette en egen stiftelse vært fremmet som det beste alternativet. NUUG foundation har velvillig donert et gavebrev på kr 100.000,- som er lovpålagt nødvendig grunnkapital. Nå skal et styre på plass. Det er foreslått at Kommunenes Sentralforbund og NUUG foundation utnevner to styremedlemmer hver, mens et departement utnevner en representant. Styrets viktigste oppgaver er å skaffe finansiering til oversettelse og utvikling av OpenOffice.org samt prioritere arbeidsoppgavene. Det arbeides for at styret skal konstituere seg senest 1. juni.

Behov for å lære mer om OpenOffice?

(180304) Akershus fylkeskommune arrangerer OpenOffice.org uke 2004. Hele uke 18 vil det bli arrangert kurs i de ulike delene av OpenOffice.org. Kursene er åpne for alle, men blir spesielt tilrettelagt for lærere som skal bruke OpenOffice.org fra høsten av. Kursene blir avviklet ved Asker videregående skole fra kl 0900 til kl 1530. Kursavgiften er kr 800,- pr dag, inkl lunsj. Kursholder er Bjørnar Pedersen som også har laget brukerveiledningene til OpenOffice.org. Prinsippet om «førstemann til mølla» gjelder ved overbooking!

Nytt fagsystem integrert med OpenOffice

(150304) I mange miljøer er et hovedargument mot å bruke openOffice som en standard kontorpakke, at det ikke er integrerte fagsystemer. Nå er det historie. Ergo Ephorma har utviklet en versjon av sin sak/arkivmodul - ePhorte - som fungerer med OpenOffice.org. Ephorte produserer automatisk saksdokumenter i OpenOffice.org format. En fordel med denne løsningen er at XML-formatet til OpenOffice.org gjør det mulig å flette dokumenter og databaseinformasjon på serveren og ikke på arbeidsstasjonen. Ephorte kan håndtere blandede datamiljø, dvs både Microsoft Word og OpenOffice.org. Til våren blir en egen utvalgsmodul klargjort for integrasjon med OpenOffice.org. Da vil møteinnkallinger, møtebøker og protokoller bli laget i OpenOffice.org format.

Hvorfor ikke tysk og fransk stavekontroll?

(120304) OpenOffice.org har stavekontroll for bokmål, nynorsk, engelsk og italiensk, så hvorfor er det ikke tilsvarende for tysk og fransk? Tross alt har for eksempel alle elever i videregående skole tysk eller fransk i to eller tre år...Årsaken er at vår norske versjon er basert på «standard» OpenOffice.org, pluss norsk språk og stavekontroll. Engelsk og italiensk (og et par andre språk) følger med i standardpakken. Stavekontrollene til tysk og fransk er så vidt vi kjenner til knyttet til en lisens som gjør at de ikke kan inngå i standardpakken. Derfor er mange andre språk bare tilgjengelig som tilleggspakker. Beklager!

Forsøk med OpenOffice.org og MySQL

(030304) Volda videregåande skule ved lærer Ingrid Salt har prøvd ut bruk av OpenOffice.org og MySQL som eit alternativ til MS Access. Skulen arbeider nå med å lage ei brukarvegleiing og eit førebels utkast er delt ut til elevane. Prosjektet er ikkje avslutta eller evaluert, men erfaringane så langt er stort sett positive. Det har sjølvsagt vore nokre problem med den norske oversettinga av OpenOffice.org, men ingen som ikkje har latt seg løyse. Største problemet så langt er ei eventuell avvikling av eksamen. Skulen har difor søkt om alternativ gjennomføring av eksamen for våren 2004. Les mer

Snart en del av storfamilien!

(200204) For å bli en del av OpenOffice.org har vi nå fremsendt søknad om å bli definert som et Native-Lang Project. I praksis innebærer det at vi får en egen nettside under http://no.openoffice.org. Da kan hele verden bli bedre kjent med oss, på lik linje med de øvrige oversettelsesprosjektene. Et Native-Lange Project skal ta seg av nyheter, brukerressurser osv. Mye av dette finnes allerede på denne hjemmesiden du er på nå.

Skal vi ha IT-skapere eller IT-forbrukere?

(120204) For 200 IKT-lærere holdt Martin Hauge, IT-sjef i Møre og Romsdal kommune og en av initativtakerne bak oversettelsen av OpenOffice.org, foredrag om fenomenet åpen kildekode. - Åpen kildekode som OpenOffice.org er basert på har et verdi-aspekter utover av programmene ofte er gratis. Fri programvare synes å være en nøkkel til at Norge skal klare å gjenoppstå som IT-skapernasjon, påpekte Hauge overfor en lydhør forsamling under Gyldendals IT-konferanse på Lillehammer.

Gir ut 19 000 CDer med OpenOffice

(040204) Torsdag 5 februar får 19000 elever og medarbeidere i de videregående skolene i Akershus fylkeskommune utdelt hver sin CD med programmene OpenOffice.org og Norman anti-virus. Det er fylkesrådmann Harald Horne som markerer at fylkeskommunen nå utfordrer Microsoft. Målet er at alle skolene skal gå over til OpenOffice. Hensikten er å spare lisenspenger som istedet kan gå til andre viktige oppgaver i skolen. Fylkeskommunen lanserer en loddtrekning blant elevene: alle som installerer OpenOffice.org og anti-virus programmet hjemme kan vinne 5 bærbare Zepto Notebook PC'er og 150 singler/album av norske Noora. Kravet er at elevene registrerer seg innen 1 mars til: afk-cd@openofficeorg.no . Omtaledigi.no . Omtale i Computerworld .

Brukerveiledning til versjon 1.1

(030204) Brukerveiledningene for Writer, Calc og Impress er oppdatert til versjon 1.1. Veiledningene er samlet i et dokument på ca 200 sider (11 MB). Hyperkoblinger i PDF-fila og noe språkvask mangler foreløpig. Endelig versjon kommer innen utgangen av februar. De største nyhetene er kapittelet om «Kommunikasjon». Her er konvertering til PDF, epost direkte fra OpenOffice.org og lagring/åpning mot andre filformater beskrevet, i tillegg til flash i presentasjonsverktøyet Impress.

Østfold fylkeskommune bidrar med penger

(220104) OpenOffice.org- prosjektet er helt avhengig av økonomiske tilskudd for at alle kan kunne laste ned programmet gratis. Østfold fylkeskommune har nå bidratt med kr 25.000. - Vi er takknemlig for initativet for å skaffe alternativ programvare for elever, lærere og andre sier IT-sjef i Østfold, Per Arnesen.

Nyhetsbrev fra OpenOffice.org

(210104) OpenOffice.org «sentralt» gir ut regelmessige nyhetsbrev. Nyhetsbrevene gir et godt innblikk om hva som rører seg rundt omkring i verden i tilknytning til utbredelse, endringer, seminarer etc av OpenOffice.org. Det siste nyhetsbrevet kom 18. januar, og du kan lese det her.

OpenOffice.org for Dummies

(210104) En paperback-bok på 384 sider er laget for dem som definerer seg som «dummies» i bruk av OpenOffice.org. Boken er skrevet på engelsk, og har ISBN: 076454222.

Vi vasker og vi vasker...

(120104) Arbeidet med å oversette OpenOffice.org går sin gang. Det betyr at Writer er «førstegangsoversatt». Majoriteten av oversetterne jobber med å språkvaske hjelpefilene til skriveprogrammet Writer. En mer kritisk gjennomgang av ordbruk, setningsoppbygging og andre grammatiske regler er nødvendig. Språkvasken vil sannsynligvis ta en fire-fem ukers tid.

Behov for å vite mer om OpenOffice.org?

(080104) Det er stadig flere kommuner, skoler og organisasjoner som ønsker å vite mer om hva OpenOffice.org er og erfaringer som er høstet før, under og etter at en har tatt OpenOffice.org i bruk. Så langt det lar seg gjøre, stiller vi gjerne opp og holder foredrag.

Mykje nedlasting i haust

(050104) Årsskiftet var eit passande høve til å oppdatera nedlastingsstatistikken for OpenOffice.org-omsetjingane. Spesielt etter at me gav ut versjon 1.1 har det vore travelt på sida vår. I løpet av desember passerte me 26 000 nedlastingar i alt. Fleire tal finn du her

OpenOffice – snart også på hebraisk

(050104) Myndighetene i Israel vil stimulere til mer bruk av åpne kildekoder og andre rimelige alternativer. Finansdepartementet i Jerusalem går nå inn for en hebraisk versjon av OpenOffice.org. - Dette er en rent økonomisk beslutning, sier talskvinnen. Les mer her

God jul og godt nyttår!

(20.12.2003) Oversetterne av OpenOffice.org til norsk tar juleferie for å hente krefter til stor innsats i det nye året. Denne siden vil ikke bli oppdatert før uke 2. Vi ønsker alle en god jul og et godt nyttår.

Sparte 420.000,- kjøpte mer utstyr istedet

(19.12.2003) –Vi er godt fornøyde. Asker vidergående skole sparte masse penger ved å bruke OpenOffice.org på elevmaskinene. For disse pengene kjøpte vi istedet bærbare PCer til alle elevene på grunnkurset. Nå har alle blitt vant med de ulike verktøyene OpenOffice.org har, og det er få klager, sier Henrik Risøy som er IKT-ansvarlig ved skolen.

Julegave fra Kristin

(17.12.2003) Utdannings- og forskningsdepartementet har gitt en flott julegave til OpenOfficeorg.no. Departementet bidrar med kroner 300.000,- til videre oversettelse av norsk versjon. For prosjektet betyr det at ytterligere 2000 arbeidstimer kan utføres. Da gjenstår det «bare» å jakte etter penger for å dekke de resterende 4500 timene. Alle storbrukere av OpenOffice.org oppfordres til å bidra til denne viktige dugnaden!

Nye utgaver av OpenOffice.org 1.1 på norsk

(08.12.2003) En ordlistefeil i 1. desemberutgavene er rettet og ny versjon lagt ut.

Nynorsk frontsoldat i cyberspace

(07.12.2003) Intervju i Bergens Tidende med hovedoversetter til begge målformer Gaute Hvoslef Kvalnes. Han bygger også teknisk Windows-versjonene, som brukes mest.

OpenOffice.org 1.1 på norsk

(01.12.2003) Windows-versjonen av OpenOffice.org 1.1 er no ferdig på bokmål og nynorsk.

5000 nye brukere

(27.11.2003) Kommunene Fet, Rælingen og Enebakk samarbeider om å innføre OpenOffice.org på et felles skolenett. Det betyr at OpenOffice.org får over 5000 nye brukere før nyttårsskifte. - Erfaringene er positive og vi sparer mange penger på lisenser. Vi bruker OpenOffice.org på Windows plattform, men utelukker ikke at vi vil prøve et annet alternativ når tiden er inne, forteller Dagfinn Lorgen som prosjektleder og IKT sjef i Rælingen kommune.

OpenOffice.org på Frokost-TV

(25.11.2003) Ryktene sier at OpenOffice.org er blitt positivt omtalt på «God Morgen, Norge». Det var sist tirsdag at redaktøren i Din side, Bjørn Erik Lofthus, presenterte OpenOffice.org. Han gav god reklame for «vår» kontorstøttepakke overfor nye målgrupper.

Nye læremidler

(25.11.03) Firak Gudbrandsen har laget nye lærebøker innenfor alle programmene i OpenOffice.org. Bøkene har noe ulike målgrupper, og er nærmere omtalt under «læremidler»

Skriftforming = Wordart

(24.11.03) I OpenOffice.org er det selvsagt muligheter til å lage morsomme figurer, strekmenn etc. Funksjonen heter «skriftforming». Skriftforming mangler for 3D-skrift. Har du et behov for 3D-skrift lager du det i OpenOffice/draw og importerer til pogrammene writer/calc istedet. Jessheim videregående skole har også laget 17000 ekstra cliparts til OpenOffice.org, som du kan få ved å kontakte skolen.

Endringer i versjon 1.1

(17.11.2003) I versjon 1.1 av OpenOffice.org på norsk, kommer det flere endringer og nyheter. Det blir mulighet til lagring av filer i pdf-format. Bedre import og eksport av ulike word-filer. Det vil komme et nytt oppstartsbilde med framdriftsviser samt en programmeringsmulighet. Programmeringen gjøres gjennom tastetrykk, i motsetning til idag hvor man må programmere direkte. Sist, men ikke minst: Det er blitt rettet på mange innrapporterte feil. I sum vil versjon 1.1 framstå som en bedre og mer gjennomarbeidet kontorstøttepakke.

Telemark – neste fylke ut?

(15.11.2003) Telemark fylkeskommune inviterte alle systemansvarlige og IT-kontakter ved sine videregående skoler til en felles IT-samling over 2 dager. Det var lagt opp til et variert program, der også leverandører fikk presentert sine løsninger og produkter. OpenOffice.org og Skolelinux ble både presentert gjennom foredrag ,og ved at seminardeltagerne selv kunne prøve OpenOffice.org som kontorstøttepakke gjennom fire PC'er oppsatt som tynnklienter med en Skolelinux server. Blir Telemark fylkeskommune neste fylke som velger å teste ut OpenOffice.org på elevmaskinene?

Versjon 1.1 forventes klar 1. desember

(06.11.2003) Oversetterne arbeider på spreng for å få ferdig versjon 1.1 på bokmål og nynorsk. Versjonen forventes klar 1 desember. Vi beklager at vi har skapt en forventning om at oversettelsen ville bli ferdig tidligere.

Offensive på kursfronten!

(05.11.2003) Møre og Romsdal fylkeskommune tilbyr kurs i OpenOffice.org. Kursene omfatter alle modulene som inngår i OpenOffice: tekstbehandling, regneark, presentasjonsverktøy, draw og webredigering. Kursene arrangeres både på dag- og kveldstid. Prisen pr kurs er kr 650,- og holdes foreløpig i Molde. For ytterligere informasjon, se her

Stor interesse blant skoleledere

(08.11.2003) Det var stor interesse under årets skolederkonferanse å høre om Skolelinux og OpenOffice.org. 70 skoleledere fra hele landet hørte erfaringene som IKT-koordinator Stein Lier i Akershus fylkeskommune har høstet frem til nå med å bruke OpenOffice.org som kontorstøtteverktøy for elevene i videregående skole. Time kommune har installert Skolelinux som operativsystem med OpenOffice.org som programvare på flere av sine skoler. Ole Christian Wold Haavik talte varmt om dette svært så økonomiske og brukervennlige operativsystemet.

Norsk testutgåve av OpenOffice.org 1.1

(08.10.2003) Ei testutgåve av OpenOffice.org 1.1 for Windows er klar på bokmål og nynorsk. Funksjonaliteten er den same som i den engelske utgåva, men det manglar enno litt forskjellig i omsetjinga. Viss du vil vera med å testa (og melda om eventuelle feil), kan du lasta ned testutgåva.

Engelsk versjon 1.1 klar

(02.10.2003) OpenOffice.org versjon 1.1 er klar for nedlasting på engelsk. Versjoner på bokmål og nynorsk kommer med det første. Les omtaledigi.no.

OpenOffice.org oversettelse prisnominert

(24.09.2003) Oversettelsesprosjektet er nominert til NUUG og Høgskolen i Oslo sin pris for fremme av fri programvare. Les begrunnelsen.

Flotte brukerdokumentasjoner fra Læringssenteret

(24.09.2003) Nå foreligger det brukerdokumentasjon på bokmål til OpenOffice.org programmene for tekstbehandling, regneark og presentasjon. Veiledningene er laget med støtte fra Læringssenteret og kan brukes fritt i det 13-årige skoleløpet. De er hver på ca 4 Mb.

12.09.2003 OpenOffice.org-omsetjingane er no tilgjengelege for SuSE Linux.

03.09.2003 Kurs OpenOffice.org med Solveig Haugland i Akershus fylkeskommune

17. og 18 september arrangerer Akershus fylkeskommune kurs med Solveig Haugland på Rud videregående skole. Påmelding skjer via: http://siri.akershus-f.kommune.no/reg/index.php

For informasjon om kurset: http://www.afk-support.no/saml_haugland_03.htm

Solveig Haugland kommer til Norge i september

(13.06.2003) I september kommer «OpenOffice.org-guruen» Solveig Haugland til Norge. Hun vil holde to seminarer i Molde. 8.-9. september er temaet «Grunnleggende funksjoner i OpenOffice.org», 11.-12. september er temaet «Avanserte funksjoner i OpenOffice.org».

For å være sikre på at det blir nok deltakergrunnlag for å dekke reisen over, ønsker vi en foreløpig påmelding. Dette gjøres hos Møre og Romsdal fylkeskommune. Her finner du også mer informasjon om seminarene.

Solveig Haugland bor i Denver, Colorado i USA, men er tredje-generasjons nordmann, derav hennes norske navn. Hun er mest kjent for sin produksjon av det som mange regner som den mest fullstendige læreboka i OpenOffice.org (OpenOffice.org Resource Kit). Mer info om dette finnes på nettstedet hennes, getOpenOffice.org. Boka er på ca. 1000 sider og inneholder også en cd med maler etc. Boka med cd kan bestilles direkte på Solveigs nettsted og koster 27 dollar.

Fristen for den foreløpige påmeldingen er satt til 20. juni 2003. De som er påmeldt på denne foreløpige påmeldingen vil være sikret plass på seminarene.

Eldre nyheter

26.05.2003 Gyldendal avdeling IT-fag har laget et nettsted for sin lærebok om OpenOffice.org. Du kan laste ned prøvekapitler av boka som vil være leveringsklar 1. august. Du finner mer informasjon om denne og andre bøker på siden med læremidler.

26.05.2003 IT-avisen Business kjører en artikkelserie om innsparinger med OpenOffice.org og Linux ved ulike offentlige institusjoner. Les mer på pressesiden.

19.05.2003 Lærerne ved Jessheim videregående kom med beta-versjoner av lærebøker 16. mai. Ta kontakt med Kjell Aarflot på e-post eller telefon 922.05.268. Les mer på siden med læremidler.

06.05.2003 Nynorskutgåva har passert 1 000 nedlastingar i løpet av april. Fram til no er Windows-utgåva av omsetjingane lasta ned over 10 000 gonger. Les meir i nedlastingsstatistikken.

06.05.2003 Kjeldekoden til omsetjinga er frigjeven under GPL-lisensen og kan lastast ned frå Skulelinux.

05.05.2003 Flere norske lærebøker kommer snart. Les mer på siden med læremidler.

05.05.2003 Trenger du mer hjelp enn det dette nettstedet og raske tips fra oversettelsesprosjektet kan gi? Open Framework Systems AS kan nå tilby betalt support på OpenOffice.org.

11.04.2003 Hvis har OpenOffice.org fra før, og bare vil ha norsk stavekontroll, finner du nå en lenke på nedlastingssiden der du kan laste ned separat stavekontroll på bokmål og nynorsk. Her finner du også stavekontroll for mange andre språk.

04.04.2003 Siden med brukerveiledninger er oppdatert med blant annet informasjon om norskspråklige læremidler for OpenOffice.org.

01.04.2003 En oppdatert versjon med en del språkvask og andre småfikser er lagt ut til nedlasting.

04.03.2003 Versjon 1.0.2 av OpenOffice.org er nå klar på bokmål og nynorsk, med mange små og store forbedringer, bl.a er den raskere.. Debian-utgaven har fått en ny språkvelger, som gjør det enkelt å skifte mellom ulike språk i OpenOffice.org. Denne utgaven har de vanligste undervisningsspråkene i videregående skole: engelsk, tysk, fransk, spansk og italiensk.

18.02.2003 Victor Norman aksepterte på KS/AAS IT-konferansen å møte fylkeskommunen for å snakke om statens rolle i OpenOffice.org-prosjektet

22.01.2003 Se hvor enkelt du fletter brev med adresser og manipulerer bilder med OpenOffice.org under Brukerveiledninger.

20.01.2003 Oversettelsene av OpenOffice.org er nå tilgjengelige for RedHat Linux 8.0.

17.01.2003 Lastet du ned Læringssenterets skoleoversikt med karakterer på 13,2 MB? Prøv OpenOffice.org-utgaven på 664 KB!

10.01.2003 Se hvor enkelt du bearbeider/analyserer store datamengder med eksempel fra Læringssenterets karakterstatistikk under Brukerveiledninger.

27.12.2002 OpenOffice.org overrasker stadig positivt, se Lynkurs i flygende objekter i Impress under Brukerveiledninger.

19.12.2002 Den første nynorskutgåva er no klar til nedlasting. Bokmålsoversettelsen er oppdatert til beta 4, med en del rettelser.

02.12.2002 PCWorld kårer StarOffice, som med noen tillegg er Suns kommersielle utgave av OpenOffice.org, til Årets dataprodukt 2002. StarOffice er foreløpig i engelsk utgave. Pressemelding fra Sun i OpenOffice.org- og MS Word-format. Artikkel i VG.

28.11.2002 Nå kan du få Datakortet-sertifisering på StarOffice, som med noen tillegg er Suns kommersielle utgave av OpenOffice.org. StarOffice er foreløpig i engelsk utgave. Se artikkel i PCWorld.

11.11.2002 Betaversjon 3 av bokmålsoversettelsen for Windows er lagt ut til nedlasting. I oversettelsen har vi inkludert nynorsk og bokmål stavekontroll. Alt utenom hjelpetekstene er nå oversatt. På nedlastingssiden kan du se nærmere om hvor langt vi har kommet i oversettelsen.

08.10.2002 Formannskapet i Trondheim kommune vedtar enstemmig at «gratis-alternativer» skal evalueres, når det skal gjøres innkjøp av standardisert programvare og at en løsning med (for eksempel) OpenOffice.org (evt også Skolelinux) testes ut på en av skolene. Se protokollen fra formannskapet.

02.10.2002 Linux-versjonen er endelig på plass igjen. Pakker for Debian og Skolelinux kan hentes fra Skolelinux.

Vi setter stor pris på tilbakemelding! Meld fra om feil til Gaute Hvoslef Kvalnes.

17.09.2002 OpenOffice.org bokmålsoversettelse beta 02 for MS Windows er klar til nedlasting. I oversettelsen har vi inkludert norsk stavekontroll. På nedlastingssiden kan du også se hvor langt vi har kommet i oversettelsen.