Vapaa ja avoin toimisto-ohjelmisto

Suomen kielen oikoluku ja tavutus

OpenOffice.orgin mukana ei tavallisesti tule suomen kielen kirjoituksen aputyökaluja (kuten oikolukua, tavutusta tai kieliopin tarkistinta). Nämä eivät myöskään sisälly tältä sivustolta jaettavaan suomen kielen kielipakettiin, sillä kielipaketti sisältää ainoastaan OpenOffice.orgin suomenkielisen käyttöliittymän. Erillisiä työkalupaketteja on kuitenkin saatavilla.

Saatavuus

OpenOffice.orgille saatavilla olevat kirjoituksen aputyökalut perustuvat yleensä Voikkoon. Joissakin Linux-jakeluissa Voikko tulee käyttöjärjestelmän mukana. Muissa käyttöjärjestelmissä Voikko voidaan asentaa lisäosana.

Nykyään Voikko tarjoaa OpenOffice.orgiin oikoluvun, tavutuksen ja kieliopin tarkistimen. Kieliopin tarkistinta ei ole saatavilla Windows-käyttöjärjestelmälle. Synonyymisanastoa Voikossa ei vielä ole.

Linux-jakelun mukana

Linuxissa oikoluku ja tavutus toimivat parhaiten käytettäessä käyttöjärjestelmän mukana tulevaa OpenOffice.orgia. Esimerkiksi uusimmissa Ubuntuissa Voikkoon perustuva oikoluku ja tavutus ovat käytettävissä heti käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen, jos asennuksen yhteydessä on valittu asennettavaksi suomen kielen tuki.

Lisäosat Windows- ja OS X -käyttöjärjestelmille

Voikkoon perustuvat kirjoituksen aputyökalut ovat saatavilla OpenOffice.orgin versiolle 2.2 tai uudemmille. Linkkejä asennuspaketteihin löytyy Voikko-projektin sivuilta.

Kielityökaluja muille kielille

Alla on suoria linkkejä joihinkin suomessa puhuttavien kielten kielityökaluihin. Lisäosapalvelun hakutoiminnolla voi etsiä kieliltyökaluja muille kielille.

KieliOikolukuTavutusSynonyymisanasto Kieliopin tarkistus
suomiVoikko -Voikko (ei Windows-versioissa)
ruotsidict-sv hyph-sv SweThes LanguageTool
pohjoissaameDivvun -
englanti (britti- ja amerikan-)(asennetaan valmiiksi OpenOffice.orgin mukana) LanguageTool