Vapaa ja avoin toimisto-ohjelmisto

Lehdistötiedotteet

30.3.2007: OpenOffice.org 2.2 julkaistu

Lehdistötiedote 30.3.2007 PDF-muodossa.

Lehdistötiedote
Turku 30.3.2007
Julkaisuvapaa heti

Marko Grönroos (magi@iki.fi)
OpenOffice.orgin Suomen yhteisö
http://fi.openoffice.org/

OpenOffice.org 2.2 julkaistu

Vapaan OpenOffice.org-toimisto-ohjelmiston versiosta 2 on julkaistu uusi päivitysversio 2.2. Uudessa versiossa on korjattu aikaisemmissa versioissa havaittuja ongelmia ja se sisältää myös joitain uusia ominaisuuksia.

Päivitys sisältää tietoturvakorjaukset maaliskuussa havaittuihin haavoittuvuuksiin. Suosittelemme päivityksen asentamista kaikille OpenOfficen käyttäjille.

Joulukuussa ilmestyneen edellisen version OpenOffice 2.1:n jälkeen on parannettu muun muassa PDF-viennin valintoja kirjanmerkkien ja lomakkeiden osalta. Tekstin ulkoasua parantava kirjainten parivälistys (kerning) on nyt otettu oletuksena käyttöön uusissa asiakirjoissa. Lisäosien päivittämistä on helpotettu uudella päivitystoiminnolla. Microsoft Office -asiakirjojen tukea on parannettu mm. Excelin Pivot-taulukkojen ja trigonometristen funktioiden osalta. Windows Vistan tukea on parannettu käyttämällä käyttöjärjestelmän tarjoamia uusia komponentteja, kuten uutta tiedostonvalintaikkunaa. Julkaisussa on lisäksi lukuisia vikakorjauksia. Tarkempia tietoja uudistuksista löytyy sivuilta:

OpenOffice.org 2.2 on ladattavissa suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä versiona Linux-, Windows-, Solaris- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmille osoitteesta:

Englanninkielinen pääsivusto löytyy osoitteesta:

Käyttöliittymä on suomennettu vapaaehtoisvoimin, vetäjinä toimivat tällä hetkellä Marko Grönroos ja Harri Pitkänen. Saatavilla on myös kokoelma suomenkielisiä mallipohjia, muun muassa SFS 2487 -vakioasettelun mukaisia malleja. Oikolukua varten on saatavilla Pasi Ryhäsen kehittämä suomen kielen oikolukukomponentti Soikko, sekä Linux-käyttöjärjestelmässä myös Harri Pitkäsen kehittämä Voikko. Suomenkielisistä käyttöohjeista ovat uutuuksina Oikeusministeriön julkaisemat Kysymysten ja vastausten käsikirja ja Asennuskäsikirja, Pohjois-Satakunnan Alueopiston julkaisema pikaopas, sekä mallipohjien ja lomakkeiden tekemiseen opastava Malliopas. Oppaat löytyvät osoitteesta:

Lokakuussa 2005 ilmestyneen OpenOffice.org 2 -sarjan tärkeimpänä uutuutena on avoimen OASIS OpenDocument Format -asiakirjastandardin mukainen XML-pohjainen tallennusmuoto. OpenDocumentin ISO-standardoinnin (ISO/IEC 26300) saaminen marraskuussa 2006 oli erityisen tärkeää julkishallinnon organisaatioille ja esimerkiksi Suomessa Oikeusministeriö on vakioinut OpenDocumentin asiakirjojensa tallennusmuodoksi. Oikeusministeriö valitsi joulukuussa 2006 OpenOfficen toimisto-ohjelmistokseen 8 500:ssa työasemassa; ohjelmisto otetaan käyttöön vuoden 2007 alussa. OpenOffice 2 -sarjaa on ladattu Suomesta arviolta yhteensä yli 60 000 kertaa suomen- ja englanninkielisenä.

OpenOffice.org on kansainvälisen yhteisön kehittämä täysimittainen toimisto-ohjelmisto, joka sisältää tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, esitysgrafiikan, vektorigrafiikan ja tietokannat. Yhteisön tärkeimpänä jäsenenä ja tukijana toimii Sun Microsystems. OpenOffice perustuu avoimeen lähdekoodiin ja sitä saa kopioida ja levittää täysin vapaasti. OpenOffice on pitkälti yhteensopiva vastaavilla Microsoft Office -ohjelmilla (Word, Excel, PowerPoint) tehtyjen asiakirjojen kanssa.