Vapaa ja avoin toimisto-ohjelmisto

Vanhat lehdistötiedotteet

14.12.2006: OpenOffice.org 2.1 julkaistu

Lehdistötiedote 14.12.2006 PDF-muodossa.

Lehdistötiedote
Turku 14.12.2006
Julkaisuvapaa heti

Marko Grönroos (magi@iki.fi)
OpenOffice.orgin Suomen yhteisö
http://fi.openoffice.org/

OpenOffice.org 2.1 julkaistu

Vapaan OpenOffice.org-toimisto-ohjelmiston versiosta 2 on julkaistu uusi versio 2.1. Uudessa versiossa on korjattu aikaisemmissa versioissa havaittuja ongelmia ja se sisältää myös joitain uusia ominaisuuksia.

OpenOffice 2.1 sisältää suuren määrän parannuksia ja korjauksia, joista suurin osa on jo julkaistu 2.0.x?korjausversioissa lokakuussa 2005 ilmestyneen OpenOffice.org 2.0.0:n jälkeen. Erityisesti vakaus on kehittynyt erittäin merkittävästi. Käyttöliittymässä on lukuisia parannuksia, samoin ohjelmien tehossa. OpenOffice kertoo nyt saatavilla olevista ohjelmapäivityksistä. Ohjelmistokehittäjille ja sovellusintegroijille on luotu uusi rajapinta laajennusosien kehittämiseen, sekä laajennusosien edistynyt versionhallinta.

Viimeisimmän 2.0.4-päivityksen jälkeen on Impress-esitysgrafiikkaan lisätty tuki usean näytön käytölle. Calc-laskentataulukoiden tallennusta HTML-muotoon on parannettu. Base-tietokantaohjelman tukea MS Access -tietokannoille on parannettu. Myös tietokantakyselyjen muokkauksen käyttöliittymää on parannettu hieman. 2.1:ssä on korjattu myös joitain 2.0.4:än jääneitä näkyviä suomennosvirheitä. Uusia kieliversioita tulee viisi käännöstä. Näistä ja muista uusista ominaisuuksista löytyy lisätietoja englanniksi sivuilta:

OpenOffice.org 2.1 on ladattavissa suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä versiona Linux- ja Windows- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmille osoitteesta:

Englanninkielinen pääsivusto löytyy osoitteesta:

Käyttöliittymä on suomennettu vapaaehtoisvoimin, vetäjinä ovat toimineet Asmo Koskinen ja Marko Grönroos. Saatavilla on myös kokoelma suomenkielisiä mallipohjia, muun muassa SFS 2487 -vakioasettelun mukaisia malleja. Oikolukua varten on saatavilla Pasi Ryhäsen kehittämä suomen kielen oikolukukomponentti Soikko, sekä Linux-käyttöjärjestelmässä myös Harri Pitkäsen kehittämä Voikko. Suomenkielisistä käyttöohjeista ovat uutuuksina Oikeusministeriön julkaisemat Kysymysten ja vastausten käsikirja ja Asennuskäsikirja, Pohjois-Satakunnan Alueopiston julkaisema pikaopas, sekä mallipohjien ja lomakkeiden tekemiseen opastava Malliopas. Oppaat löytyvät osoitteesta:

Lokakuussa 2005 ilmestyneen OpenOffice.org 2 -sarjan tärkeimpänä uutuutena on avoimen OASIS OpenDocument -asiakirjastandardin mukainen XML-pohjainen tallennusmuoto. OpenDocumentin ISO-standardoinnin (ISO/IEC 26300) saaminen marraskuussa oli erityisen tärkeää julkishallinnon organisaatioille ja esimerkiksi Suomessa Oikeusministeriö on vakioinut OpenDocumentin asiakirjojensa tallennusmuodoksi. Oikeusministeriö valitsi joulukuussa 2006 OpenOfficen toimisto-ohjelmistokseen 8500 työasemassa; ohjelmisto otetaan käyttöön vuoden 2007 alussa. OpenOffice 2 -sarjaa on ladattu Suomesta arviolta yhteensä yli 60 000 kertaa suomen- ja englanninkielisenä.

OpenOffice.org on kansainvälisen yhteisön kehittämä täysimittainen toimisto-ohjelmisto, joka sisältää tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, esitysgrafiikan, vektorigrafiikan ja tietokannat. Yhteisön tärkeimpänä jäsenenä ja tukijana toimii Sun Microsystems. OpenOffice perustuu avoimeen lähdekoodiin ja sitä saa kopioida ja levittää täysin vapaasti. OpenOffice on pitkälti yhteensopiva vastaavilla Microsoft Office -ohjelmilla (Word, Excel, PowerPoint) tehtyjen asiakirjojen kanssa.