Cum sa folosim listele sortate(Sort Lists) si completarea automata (AutoFill)



Provided from
the OpenOffice.org Documentation Project



Continut

1. Introducere

Aceste automatizari fac usoara inserarea datelor in Calc. De exemplu, cand scriem Monday (Luni) intr-o celula, exista un mecanism care face posibila inserarea  automata a tuturor zilelor saptamanii. Acelasi mecanism functioneaza si pentru lista lunilor. OpenOffice.org permite inserarea automata a celor mai utilizate liste sortate.

Acelasi lucru este valabil si pentru numere. Cu un singur click vei putea sa completezi automat o serie de numere sau de ani. Foarte practic, nu-i asa?

2. Sort Lists (Liste sortate)

Sa incepem cu un exemplu. Scrie January (Ianuarie) intr-o celula, selecteaz-o si apoi muta mouse-ul pe coltul din dreapta jos (unde apare un patrat mai ingrosat.  Acum apasa tasta stanga a mouse-ului si muta-te cu mouse-ul cateva celule mai jos.

list example 1


Excelent ! In momentul in care te misti peste celule, iti apare automat intr-un info-box luna corespunzatoare celulei pe care esti. Sa ne oprim la March (Martie). Observi cum Calc a completat automat celulele.

list example 2

 

 

 

Aceste tipuri de liste sunt implementate in program si mai sunt si altele! Evident, iti poti inregistra propriile tale liste. Sa vedem cum.


Sunt 4 liste implicite. In imaginea de mai sus poti observa si o lista definita de un utilizator.

Poti insera elementele de la stanga, de la dreapta , de sus sau de jos. Evident, ordinea in care au fost introduse va fi respectata. Daca incepi cu Monday (Luni) si vrei sa adaugi automat elementele listei in sus, urmatoarea valoare afisata va fi Sunday (Duminica). Similar stau lucrurile daca vrei sa completezi automat la dreapta sau la stanga celulei de referinta.

  1. Acum vom crea o lista sortata proprie
  2. Scrie lista in foaia de calcul (fiecare element trebuie sa se afle intr-o celula sepatata,
  3. Selecteaz-o,
  4. Acum mergi in Tools-Options-Spreadsheet-Sort Lists,
  5. In fereastra de dialog care apare poti observa butonul 'Copy'. Langa acest buton poti observa un text-box  'Copy list from' (Copiaza lista din). Vei observa in acest text-box numele foii de calcul si celulele pe care le-ai selectat in prealabil,
  6. Apasa butonul 'Copy' ,
  7. Vei observa cum lista definita de tine apare in sectiunea Lists. 

list example 4


Din acest moment poti folosi lista definita de tine in foile tale de calcul. Trebuie sa retii faptul ca ordinea definita de tine va fi intotdeauna respectata. De asemenea, este important de retinut faptul ca poti incepe de la orice element al listei.

Daca nu mai ai nevoie de lista respectiva, vei proceda in felul urmator:

3. AutoFill (Completarea automata)

Auto Fill (Completarea automata) este similara cu procedura descrisa mai sus

  1. Selecteaza cateva celule,
  2. In meniul Edit-Fill; selecteaza 'Series...' ,

filling window

  1. In sectiunea Direction (Directie), selecteaza directia in care vrei sa completezi automat celulele selectate
  2. In Series Type, pentru moment, selecteaza optiunea Linear (Liniar),
  3. La Start value (Valoarea de inceput), scrie '2'; la End value(Valoarea de sfarsit), scrie '16'; si, in final, la Increment, scrie '2'. Am definit astfel, o lista care incepe cu 2, se termina cu 16 si este incrementata progresiv cu 2.
  4. Sa vedem rezultatul:

filling example 2






Cool! Avem 8 celule completate asa cum ne-am dorit. Imagineaza-ti daca ai fi avut de completat 3000 de celule. Ai fi salvat ceva timp, nu-i asa?

Sa analizam acum celelalte tipuri de auto-completare:

Nota : In momentul in care doresti sa folosesti auto-completarea de tip Data, nu uita sa formatezi celulele ca tip DATA, ele fiind formatate implicit ca 'Number'  (Numar); altfel, vei obtine rezultate eronate.

Un trick rapid:

  1. Scrie 1 in celula A1,
  2. Scrie 3 in celula A2,
  3. Selecteaza celulele in felul urmator: click pe prima, tine apasata tasta  [SHIFT]  si apasa tasta JOS,
  4. Click pe patratul din coltul dreapta-jos al selectiei si trage in jos. Vei observa cum celulele pesta care treci sunt automat completate cu valori progresive (din 2 in 2)

4. Merite

Autor: Sophie Gautier

Multumiri: Richard Holt, contribuitor al OOo 

Integrat de: Gianluca Turconi

Ultima modificare: 10 February, 2002

Contact:OpenOffice.org Documentation Project http://whiteboard.openoffice.org/doc/

Traducere: Romeo Lefter