website.openoffice.org HowTos


Instalarea si utilizarea CVS sub Windows

Colaborari: Acest CUM SA este rezultatul eforturilor combinate ale membrilor website.openoffice.org care sunt pe lista mail. Acest fisier este pe serverul OpenOffice.org datorita acestei colaborari. Speram ca aceasta prezentare rapida si orice versiune imbunatatita sau rescrisa viitoare lase bucuria altora de a utiliza CVS si sa colaboreze HTML online ca pe cea mai placuta si eficace cale posibila. Nu este deloc dificil. Este de fapt extrem de usor, mai simplu ca ftp-ul. Asa ca daca faci ftp, esti cu siguranta capabil sa utilizezi CVS uneltele combinate din Cygwin si TortoiseCVS.

Miljenko Williams

Imbunatatiri la documentul original facute de Johannes Czerwinski. Corectii si comentarii facute de Gianluca Turconi, 10 Septembrie 2002. Traducerea in limba romana Sorin Encutu.

lista de mail-uri se afla la... | email comments etc. to dev@website.openoffice.org



Instalarea si utilizarea CVS sub Windows | sus



Download-ul si instalarea Cygwin | cuprins

Asigura-te ca esti conectat la Internet.

Du-te la adresa www.cygwin.com de unde faci download la executabilul setup.exe pe calculatorul tau, ii vei vedea iconul undeva in homepage. Nu uita urmatoarele:

  • aceasta foaie (fisier) administreaza simplu procesul de alegere a fisierelor pe care sa le downloadezi in calculatorul tau, desfasurarea download-ului insasi (daca vei deconectat de la Internet cat timp faci download de pe serverul care suporta functia, vei putea sa reincepi de unde ai ramas cand te vei reconecta dand inca o data un simplu click pe setup), dezarhivarea si instalarea odata ce totul a fost downloadat. Cand downloadezi Cygwin setup.exe, nu ai inca downloadat programul Cygwin. Cygwin setup.exe face cat mai simplu posibil pentru tine downloadul fisierelor programului de care ai nevoie in ordinea care trebuie pentru instalarea Cygwin pe hardul tau

  • daca esti deconectat cat timp downloadezi fisierele Cygwin, cand te vei reconecta si restarta procesul de download, te gandesti poate ca se restartateaza de unde ai ramas ca la fisierul setup.exe, intotdeauna cauta (cheama) fisierul numit setup.ini de pe serverul de download. Nu te gandi ca restarteaza de unde a ramas. Fisierul setup.ini este intotdeauna re-downloadat de pe server cand te reconectezi dupa o conexiune intrerupta, dar procesul de download va fi refacut de acolo de unde a iesit afara (sau de unde incepe ultimul fisier incomplet downloadat), va fi inca odata setup.ini re-downloadat

  • te rog nu incerca sa utilizezi WinZip sau orice alt program ZIP ca sa desfaci si sa instalezi Cygwin din orice punct (loc). Fisierul Cygwin setup.exe o va face pentru tine si o va face corect

  • daca vreodata ai nevoie sa dezinstalezi un fisier (eventual modul) sau toate fisierele (tot programul), trebuie sa utilizezi setup.exe ca sa faci asta. Click aici pentru mai multe informatii despre cum sa dezinstalezi

Alege o sursa de download: odata ce ai downloadat fisierul Cygwin setup.exe, click pe iconul setup.exe si click pe butonul Next. Vei fi intrebat ce alegi intre Install from Internet, Download from Internet sau Install from Local Directory (instalare de pe Internet, download de pe Internet sau instalare dintr-un director local-de pe hard). Alegi Download from Internet si click pe butonul Next.

Alegerea directorului local al pachetului: acum vei fi intrebat (chemat) ca sa definesti (sa arati) directorul local al pachetului (unde vrei sa fie stocate fisierele downloadate pe hardul tau – nu unde directorul programului si fisierele acestuia vor fi eventual plasate). Acesta poate fi orice director unde tu in mod normal downloadezi fisiere de pe Internet. Iti sugeram sa creezi un director (ca sa nu cauti apoi fisiere) numit Cygwin Download Files ca sa downloadezi fisierele in el. Click pe butonul Next

Alegerea conexiunii tale la Internet: selectezi Direct Connection (si fii sigur inainte ca esti conectat deja la Internet) si acum click pe butonul Next

Alegerea unui site de Download: sugestia noastra sa alegi http://mirrors.sunsite.dk, pentru ca acest site suporta re-downloading de acolo de unde ai ramas (ai iesit afara) daca ai fost deconectat de la Internet in timp ce downloadai fisierele. Si alte oglindiri (mirrors) si servere pot de asemeni oferi aceasta facilitate. Nu uita urmatoarele:

  • nu toate mirrors care apar fac update la setup.ini de regula. Setup.ini poate fi drept urmare schimbat de la server la server. Este cel mai bine sa alegi un server, care corespunde pentru a lucra pentru tine, si continua procesul de download care continua pana la sfarsit (capat), in locul schimbarii serverelor la jumatatea drumului (in timpul downloadului) cu riscul rularii (inceperii) inca odata de la capat cu alt setup.ini si cu problemele pe care aceasta poate (sau poate nu) sa le genereze pentru tine

Alegerea pachetului pentru download: trebuie sa te asiguri ca urmatoarele pachete (fisiere program) sunt alese pentru download. Nu uita urmetoarele:

  • daca sigur ai facut manual selectia pachetelor, pentru ca acestea nu sunt selectate implicit, si esti deconectat de la Internet in timp ce downlodezi pachetele, cand te reconectezi la server si setup.ini (instructiunile de download care indica serverului care sunt pachetele) este reincarcat, el va fi reincarcat doar cu selectiile implicite. Tu trebuie sa treci intotdeauna prin etapa de alegere manuala pentru toate pachetele pe care le-ai ales manual si prima data. Daca nu faci asta atunci, acestea nu vor fi dowlodate si Cygwin poate ca nu va fi functional la tine (pentru ceea ce vrei sa faci tu)

Intai click pe butonul View. Acesta va deschide lista de pachete care poate fi downloadata si iti arata care dintre acestea sunt selectate implicit. In plus fata de pachetele care sunt selectate implicit, vei avea pentru alegere manuala urmatoarele:

  • - cvs (Categoria: Dezv)

  • - openssh (Categoria: Net)

  • - openssl (Categoria: Biblio)

  • - patch (Categoria: Util)

Acum click pe butonul Next si astepti ca fisierele pe care le-ai ales sa fie downloadate.

Odata ce fisierele vor fi downloadate, instalarea este foarte simpla. Click inca odata pe setup.exe ca si inainte, si cand ai de facut alegerea Choose a Download Source, selectezi Install from Local Directory, acesta fiind directorul de inceput, directorul in care tu ai downloadat fisierele programului de pe Internet. Click pe Next.

Alegerea directorului radacina pentru instalat: implicit directorul este C:\cygwin. Sugeram sa nu modifici aceasta alegere implicita. Lasa si toate celelalte setari cum sunt implicit si click pe Next.

Alegerea directorului pachetului local: directorul implicit va fi directorul in care tu ai downloadat fisierele programului de pe Internet. Sugeram ca si acesta sa fie lasat cum este el implicit. Click pe Next.

Alegerea pachetului sa install/keep/reinstall/uninstall (instaleze/ lase cum este /reinstaleze/ dezinstaleze): asigura-te ca programele implicite listate mai sus sunt toate bifate pentru a fi instalate daca aceasta e prima instalare. Daca pachetul arata Keep, aceasta inseamna ca pachetul este deja instalat. Nu uita urmatoarele:

  • daca ai nevoie vreodata sa dezinstalezi ceva din pachet sau tot pachetul, in loc de bifarea pachetelor la Keep sau Reinstall, selecteaza Uninstall in acest punct al procesului

Click pe butonul Next. Acum pachetul va fi instala.


Generarea cheilor tale publice si private | cuprins

Click pe iconul Cygwin pe care trebuie sa-l ai pe Desktopul tau. Acesta va deschide o fereastra neagra. Tasteaza urmatoarea linie in fereastra neagra:

ssh-keygen -d

Aceasta comanda programului sa genereze o cheie SSH2 (extensia -d specifica o cheie DSA/SSH2 care este acel tip de care are nevoie OpenOffice.org). Depinzand de viteza procesorului tau, poate sa ia intre vreo cateva secunde pana la cateva minute. Cand termina, iti va face sugestie sa indici fisierul in care sa salvezi cheia. Ar trebui sa apesi tasta Enter fara sa mai tastezi nimic altceva inainte. Desi insemnul solicitat poate sa apara ca drumul radacina-fisier (filepath) fara un nume pentru fisier, trebuie sa faci actualizarea incluzand de asemeni si numele fisierului. Nu adauga nimic altceva la aceasta cale radacina-fisier (filepath) si nume – daca faci asta vei avea atunci probleme mai tarziu atunci cand vei fi capabil (apt) sa rezolvi daca intelegi cum utilizezi directoarele in Unix.

Vei fi atunci intrebat daca introduci o exprimare (expresie) ca parola. Este recomandat neaparat acum sa introduci una, si aceasta este foarte bine. (Asta inseamna: incearca sa eviti utilizarea unor cuvinte reale, schimba litera, incorporeaza numere, simboluri, ori alte asemenea combinatii.)

Cat timp ai o cheie in parola ta, nu vei vedea orice caracter ce va fi tastat in fereastra neagra, nici nu va produce o miscare a cursorului. Ai inregistrat cu toate astea parola cum ai tastat tu. Vei fi intrebat ca sa introduci aceasta parola de doua ori. Fii foarte atent cum (si unde) o notezi: vei fi intrebat de fiecare data cand te loghezi la serverul OpenOffice.org SSH2, daca vrei sa te conectezi utilizand aceasta cheie publica.

Odata ce ai introdus de doua ori parola, cand aceasta va fi facuta se spune ca "identificarea" s-a salvat in fisierul implicit specificat inainte de tine, iar aceasta "cheie publica" a fost salvata intr-un fisier care poarta acelasi nume dar cu terminatia .pub . Specificatia .pub inseamna ca aceasta este o cheie publica. Acest fisier ar trebui sa-l trimiti la OpenOffice.org. Il vei gasi in urmatorul director (atat timp cat ai utilizat valorile implicite de la un capat la celalalt al instalarii):

C:\cygwin\home\Standard\.ssh

De regula pentru a fi abilitat sa folosesti aceasta cheie publicata, ar trebui sa le trimiti pe amandoua pe calea raport de bug de sistem OpenOffice.org IssueZilla (orig. bug-report system), daca stii cum se face asta, logandu-te la website-ul tau OpenOffice.org, cu nume de loggare si parola (nu parola pe care ai utilizat-o sa generezi cheia publica), creand o inregistrare pe care o vei numi My Public Key (cheia mea publica)sau ceva similar, iar aici atasezi cheia publica la inregistrare.

Poate preferi oricum sa intrebi pe conducatorul tau de proiect sa te ajute cu procedura.

In orice caz, odata ce aceasta cheie publica a fost plasata pe serverul OpenOffice.org, si ti s-a spus ca este plasata acolo (nu este un proces automat si poate ca vei astepta vreo cateva zile), vei fi abilitat sa continui cu procesul de CVS-are (?) sub OpenOffice.org.

Nu uita aceasta cheie publica va fi utilizata in legatura cu numele de login al website-ul tau OpenOffice.org, iar asta in ciuda faptului ca ai nevoie de parola asociata cu cheia publica spre galerie (tunel), de numele de login la website-ul tau si parola asociata iti trebuie ca sa fii abilitat sa utilizezi galeria (tunelul) in ordinea de CVS pe site-ul OpenOffice.org. Asta spune ca:

  • ai nevoie de cheia ta publica pentru a fi prezent fizic pe serverul OpenOffice.org in ordinea de creare a tunelului

  • ai nevoie sa ai un nume de login la website-ul OpenOffice.org si parola de login ca sa fii abilitat la CVS pe u proiect OpenOffice.org, utilizand tunelul pe care l-ai creat


Crearea unui tunel si minimizarea ferestrei | cuprins

Intai, click pe iconul Cygwin de pe Desktop-ul tau. Fereastra neagra va fi deschisa inca odata. La semnul de solicitare (prompt-er), introduci uramtoarea fraza:

ssh -2 -x -L 2401:localhost:2401 tunnel@openoffice.org

Daca ai probleme cu tastarea semnului "@", trebuie sa ai o tasta la tastatura ta care se cheama Alt Gr, sau Alt plus altceva (de obicei 2, nu din blocul numeric): apas-o impreuna cu tasta unde apare semnul "@".

Serverul te va intreba care este parola ta. Introduci parola. Daca aceasta este prima ta data, serverul iti va trimite un mesaj impreuna cu linia aceasta:

Host key not found from the list of known hosts. Are you sure you want to continue connecting (yes/no)?

Tastezi:

Yes

(Nu poti introduce doar "y"; trebuie sa scrii corect tot cuvantul.)

Serverul atunci va raspunde cu:

Host "openoffice.org" added to the list of known hosts

Ecranul nu va mai arata un semn de solicitare (prompt). Este cum ar trebui sa fie. Tunelul a fost stabilit. Esti acum gata sa incepi utilizarea CVS. Poti, in acest punct, minimiza fereastra neagra, dar sa nu o inchizi prin click pe X-ul din coltul dreapta sus. Daca il inchizi, vei inchide tunelul pe care abia l-ai creat.


Deschiderea unei noi ferestre in Cygwin, logarea la un depozit de proiecte (directorul unde fisierele HTML ale proiectului sunt stocate), iar verificarea depozitului de proiecte (downloadarea fisierelor de la depozitul online pe hardul tau pentru prima data) | cuprins

Odata ce ai minimizat fereastra Cygwin existenta care ai utilizat-o sa creezi un tunel, trebuie sa dai click inca odata pe iconul Cygwin ca sa deschizi o noua fereastra.

La semnul de solicitare (prompt), tasteaza urmatoarea comanda:

cvs -d:pserver:{my openoffice.org website login name}@localhost:/cvs login

De exemplu, daca numele tau de login la OpenOffice.org este "walter", trebuie sa tastezi inauntru urmatoarea comanda:

cvs -d:pserver:walter@localhost:/cvs login

Vei fi intrebat acum de parola ta CVS, care este parola asociata cu numele tau de login pe websiteul OpenOffice.org, nu parola pe care tu o utilizezi in asociere cu cheia publica pentru a genera tunelul.

Odata ce te-ai logat cu succes la un depozit CVS, poti tasta aici comanda urmatoare, care va downloada pe hard-ul tau continutul actual al proiectului tau, iar acum poti sa incepi sa muncesti:

cvs -z3 -d:pserver:{your openoffice.org login name}@localhost:/cvs checkout {the name of your project}

De exemplu, daca numele tau de login la OpenOffice.org este "walter" si proiectul tau la care muncesti este proiectul in limba spaniola, vei tasta comanda urmatoare:

cvs -z3 -d:pserver:walter@localhost:/cvs checkout es

Odata ce continutul proiectului tau a fost downloadat cu succes (vei cauta in directorul Cygwin: C:\cygwin\home\Standard daca ai utilizat valorile implicite sau in utilizatorul curentdaca ai definit propriile tale valori), esti gata sa continui cu procesul de instalare.

La semnul de solicitare (prompt), tasteaza Control C si atunci exit – aceasta te va deloga de la serverul CVS si inchide fereastra. Daca inchizi fereastra pe aceasta cale, in loc de click pe X-ul din coltul dreapta sus, data viitoare cand deschizi fereastra CVS, vei avea posibilitatea sa utilizezi sagetile sus/jos pentru ca prin simpla lovire (tastare) a acestora sa ai comenzile pe care le-ai utilizat ca sa creezi tunelul etc. si nu vei fi nevoit sa le tastezi muncind litere cu litera.

Maximizeaza ferestra neagra pe care ai creeat-o pentru tunel si apasa Control C la semnul de solicitare (prompt). Acesta va inchide tunelul dar nu si fereastra. Acum tasteaza exit si aceasta va inchide fereastra. Daca inchizi fereastra pe aceasta cale, in loc sa dai click pe X-ul din coltul dreapta sus, data viitore cand deschizi fereastra, vei avea posibilitatea sa utilizezi sagetile sus/jos pentru ca prin simpla lovire sa ai comenzile utilizate sa creezi tunelul etc. si nu vei fi nevoit sa le tastezi muncind litere cu litera.


Downloadarea si instalarea Tortoise CVS | cuprins

Presupunem ca esti conectat la Internet, du-te dupa cum urmeaza pe web:

http://www.tortoisecvs.org/download.shtml,
sau simplu http://www.tortoisecvs.org (si aceasta cu privire la legatura de Download)

Alege cea mai recenta versiune stabila a disponibila TortoiseCVS si downloadeaza pe hardul tau.

Instaleaza programul, utilizand valorile implicite in toate circumstantele.

Odata ce ai instalat TortoiseCVS, vei vedea asta cand dai click-dreapta pe orice director in Windows Explorer, vei vedea o serie de comenzi care au fost adaugate la cele proprii in mod normal acestui meniu. Esti acum gata sa faci upload la fisierele modificate in depozitul OpenOffice.org al proiectului tau. Cele mai semnificative patru comenzi importante sunt explicate in sectiunea urmatoare.

NOTA 1: Daca la Cygwin este aleasa manipularea fisierelor text in formatul Unix, ar trebui sa deselectezi "Check not Unix sendbox" (selecteaza caseta de trimitere ne-Unix) in tabul Quirky de preferinte al TortoiseCVS. Daca nu faci asta, o caseta de dialog suparatoare va aparea in fata cerand sa "an attempt to checkout Unix Sandbox on Windows machines" (se asteapta sa verifici caseta de trimitere Unix pe masinaWindows); TortoiseCVS poate sa se prabuseasca, sa crape.

NOTA 2: Cu o instalare standard Cygwin si TortoiseCVS, poti sa ai de ales Cygwin CVS binar de regula ca sa fii capabil sa utilizezi TortoiseCVS dupa procedurile descrise in acest CUM SA.


Updatarea (actualizarea - downloadul fisierelor de la depozitul de proiecte pe hardul tau care au fost modificate de alti dezvoltatori), committing (uploadarea fisierelor pe care le-ai modificat la depozitul de proiecte de pe hardul tau), adding new files (adaugarea de fisiere noi – un nou director sau un nou fisier HTML file care nu exista dinainte in depozit), si adding new files recursively (adaugarea de noi fisiere in mod recursiv – adaugarea unui director sau catorva directoare si/sau cateva fisiere HTML care nu existau anterior in depozit) | cuprins

Aici sunt patru comenzi de baza de care ai nevoie ca sa intelegi ordinea de modificare a fisierelor proiectului tau si uploadului acestuia de pe site-ul proiectului.

Inainte sa faci asta, ar trebui sa intelegi ce inseamna urmatoarele:

  • updating – asta inseamna downloadarea fisierelor de la depozitul proiectului de pe serverul OpenOffice.org pe harul tau care va fi modificat de alti dezvoltatori. Aceasta nu este acelasi lucru ca atunci cand "checked out" (verifici) - "checking out" este crearea unei copii a depozitului pe hardul tau pentru prima si prima data.

  • committing – asta inseamna uploadul fisierelor pe care le-ai modificat la un depozit de proiecte pe serverul OpenOffice.org.

  • adding – asta inseamna crearea unui nou nume de fisier in depozitul de proiect, dupa ce l-ai creat intai, insusi fisierul pe hardul tau. Acest fisier va exista vreodata pe depozitul proiectului doar daca utilizezi amandoua comenzile: prima "add" (adaugare inseamna doar ca tu inregistrezi un nou nume de fisier pe depozit), iar apoi a doua comanda "commit" (face adaugarea o realitate prin trimiterea continutului asociat cu acest nume de fisier)

  • adding recursively – asta inseamna in schimb o prima "adding" (adaugare) a unui nou nume de director si apoi "committing" pentru el, iar acum "adding" fiecare fisier inauntrul acestui nou director unul cate unul si "committing" pentru fiecare in parte; sau simplu poti alege sa adaugi recursiv - "add recursively" (inregistreaza ambele noul nume de director si/sau multiple nume de fisiere impreuna) si apoi "commit" pentru intreg directorul (trimiterea intregului continut asociat cu toate numele de fisiere pe care le-ai inregistrat impreuna)

Toate acestea le faci in ordinea aceasta, ai nevoie doar sa tii minte urmatoarele:

  1. Creeaza un tunel intai, utilizand procedura deja descrisa mai sus. Nu uita sa minimizezi fereastra neagra

  2. Utilizeaza Windows Explorer sa gasesti directorul unde depozitul proiectului tau a fost stocat pe propriul tau hard. Daca proiectul tau este proiectul in limba spaniola si ai utilizat valorile implicite cat timp a durat toata instalarea lui Cygwin, vei gasi fisierele proiectului tau in urmatorul director:

    C:\cygwin\home\Standard\es\www

In ordine la update, commit, add sau add recursively, tot ce ai nevoie sa faci este sa selectezi directorul ale carui fisiere ai nevoie sa lucrezi la ele, click pe butonul din dreapta al mouse-lui si selectezi comanda pe care ai nevoie sa o utilizezi. Procesul va duce asta la sfarsit in mod automat.

Iti dorim sa te bucuri de CVS cu OpenOffice.org pentru mult timp de acum inainte.