Exportera som PDF

En av OpenOffice.orgs många importerings- och exporteringsfunktioner är att kunna exportera ett dokument direkt som PDF. Ett dokument kan exporteras till PDF på två sätt:

Exportera som PDF direkt

Detta innebär att exportering sker direkt utan att några frågor ställs. Exportering sker med OpenOffice.orgs standardinställningar. För att exportera på detta sätt klickar du på knappen med denna ikon i verktygsraden Standard: Ikon

Exportera som PDF

Detta val innebär att exportering sker med möjligheten att göra olika val för exporteringen. För att exportera på detta sätt väljer du Exportera som PDF...Arkiv-menyn.

Fliken Allmänt

Under rubriken Område bestäms vilka av dokumentets sidor som kall omfattas av exporteringen som PDF. Om ett begränsat antal sidor skall omfattas, välj Sidor och ange de sidor som skall exporteras i textrutan till höger. Om en text markerats i dokumentet är valet Markering valbart och tillåter att endast den markerade texten i dokumentet exporteras.

Under rubriken Bilder finns inställningar som berör de bilder som eventuellt finns i dokumentet. Komprimering av bilder gör bilderna mindre i storlek men försämrar samtidigt kvalitén. Beroende på vad som skall hända med PDF-dokumentet kan behoven för bildernas kvalité eller storlek se olika ut.

Under Allmänt finns allmänna inställningar för exportering som PDF. Taggad PDF innebär att information som berör innehållsförteckningar, hyperlänkar och kontroller följer med i exporteringen. Detta val kan göra att PDF-dokumentet ökar kraftigt i storlek. Skapa PDF-formulär anger om de formulär som finns i dokumentet skall följa med i exporteringen.

Fliken Startvy

Här finns inställningar som berör hur du vill att PDF-dokumentet skall visas när det öppnas.

Under rubriken Paneler bestämmer du om du vill att panelerna Bokmärken eller Miniatyrbilder skall visas när dokumentet öppnas. Med inställningen Öppna på sida bestämmer du vilken sida som skall visas när dokumentet öppnas.

Under rubriken Förstoring bestämmer du vilken förstoring som dokumentet skall ha när det öppnas:

Under rubriken Sidlayout finns inställningar för hur sidorna skall hanteras på skärmen när dokumentet öppnas:

Fliken Användargränssnitt

Under Fönsteralternativ finns alternativ för hur fönstret som PDF-dokumentet öppnas i skall bete sig.

Under Alternativ för användargränssnitt finns inställningar för hur fönstret som PDF-dokumentet öpnnas i skall se ut./

Under Övergångar finns val endast tillgängliga om du arbetar med ett dokument i Impress. Med Använd övergångseffekter bestämmer du om du vill att de övergångar som används i Impress skall följa med i konverteringen och översättas till PDF-övergångar.

Under Bokmärken väljs vilka bokmärksnivåer som skall visas. Om Synliga nivåer för bokmärken väljs visas alla nivåer ner till den nivå som anges i textrutan till höger.

Fliken Säkerhet

Med valet Kryptera PDF-dokumentet kan du se till att endast användare som anger ett korrekt lösenord kan öppna dokumentet. För att kryptera dokumentet följer du följande steg:

Gör så här:

1. Kryssa i Kryptera PDF-dokumentet och klicka på knappen Ange öppningslösenord.... Dialogrutan Ange öppningslösenord visas.
  2. Ange det lösenord som du vill att PDF-dokumentet skall skyddas med i båda lösenordsfälten. Klicka på OK.

Med valet Begränsa behörighet kan du begränsa full behörighet till de användare som anger ett korrekt lösenord. De användare som inte har lösenordet får den behörighet som anges under knappen Ange behörighetslösenord.... För att begränsa behörighet följer du följande steg:

Gör så här:

1. Kryssa i Begränsa behörighet, och klicka på knappen Ange behörighetslösenord. Dialogrutan Ange behörighetslösenord visas.
  2. Ange det lösenord som du vill skall begränsa behörigheten i PDF-dokumentet. Klicka på OK.
  3. Gör den behörighet som du vill att användare som inte har lösenordet skall ha.

När du gjort de val som du önskar, klickar du på knappen Exportera för att exportera dokumentet som PDF. En dialogruta visas där du ombeds välja var filen skall sparas. Välj en plats och klicka på knappen Exportera.

Per Eriksson