Vanliga frågor och svar

Här samlas frågor och svar som ofta ställs om OpenOffice.org och vårt community.

Är det gratis?

Det är helt gratis.

Varför är det gratis?

OpenOffice.org är ingen vanlig kommersiell programtillverkare. Bakom produkten står en internationell ideell organisation som inte försöker lura dig. De flesta arbetar ideellt och du kan vara med!

Fungerar OpenOffice.org för Vista?

Det funkar utmärkt!

Fungerar mina Microsoft Office-makron i OpenOffice.org?

Makron skriver man i Microsoft Office i VBA (Visual Basic for Applications) och det närmaste man kommer i OpenOffice.org är OpenOffice.org Basic. Mycket är gemensamt mellan dessa, men mycket skiljer också, så man behöver oftast skriva om sina makron för att få dem att fungera i OpenOffice.org. Makron skrivna för Microsoft Word kan inte köras i OpenOffice.org, vilket samtidigt innebär att Word-virus inte kan skada OpenOffice.org.

I OpenOffice.org 3 Calc fungerar många Excel-macron, men av säkerhetsskäl måste man först aktivera den möjligheten i Verktyg → Alternativ… → Ladda/Spara → VBA-egenskaper. Kryssa där i rutan ”Microsoft Excel 97/2000/XP" → ”Körbar kod”.

Varför fungerar inte min cellfunktion från en arbetsbok i Microsoft Excel?

Detta kan bero på flera olika saker, men den vanligaste orsaken är att OpenOffice.org Calc använder semikolon (;) för att separera parametrar i funktioner, medan Microsoft Excel använder kommatecken(,).

Går det att öppna en lösenordsskyddad Excel-fil med OpenOffice.org Calc?

Det går utmärkt att öppna lösenordsskyddade Microsoft Excel-filer i OpenOffice.org från version 2.0.