OpenOffice.org, несташни десетогодишњак

Београд, 13. октобар 2010. -

OpenOffice.org, несташни десетогодишњак

Пре тачно десет година компанија Sun Microsystems учинила је незамисливо и јавно под слободном лиценцом објавила комплетан изворни код тада слабо познатог канцеларијског пакета StarOffice. Под ознаком „OpenOffice605“, архива величине 200 MB објављена је 13. октобра 2010. на новом сајту и пројекат OpenOffice.org могао је да почне.

OpenOffice.org је данас најпопуларнији слободни канцеларијски пакет, а најновије издање 3 преузето је у више стотина милиона копија. Учесници пројекта, корисници, најпознатије ИТ компаније које развијају сопствена решења заснована на OpenOffice.org, програмери хобисти и студенти широм света данас преко Интернета свакодневно сарађују и припремају побољшања и нове могућности. OpenOffice.org је својим пословним и моделом развоја увео револуцију на тржишту канцеларијског софтвера и из издања у издање постаје све популарнији.

Током првих десет година OpenOffice.org нам је донео приступачан и квалитетан основни рачунарски софтвер, пакет доступан на многим, а отворен за све језике света, проширив и слободан. Од почетка је снажно промовисао отворене XML формате докумената са јавно доступном спецификацијом који обезбеђују независност корисницима и сигурност да документи неће остати заробљени у заборављеним верзијама.

Предводник је у усвајању отвореног документ-формата, међународног ИСО стандарда записа канцеларијских докумената који је подразумевано доступан у OpenOffice.org, а сада присутан и у свим другим релевантним канцеларијским пакетима, на рачунарима, телефонима или у облаку.

OpenOffice.org представља савремени канцеларијски пакет са програмима за обраду текста, таблице, презентације, базе података. Ради на уобичајним рачунарима и без трошкова лиценцирања може да се бесплатно и легално преузме са сајта http://sr.openoffice.org и користи на неограниченом броју рачунара.

Представља атрактивну платформу за развој нових софтверских производа, кроз додатке и проширења или посебно развијену функционалност. Садржи могућности за повезивање и интеграцију са другим софтвером у рачунарској мрежи.

На годишњој конференцији OpenOffice.org заједнице под насловом „Деценија успеха“ недавно одржаној ове године у Будимпешти заједница пројекта одлучила је да додатно оснажи своју позицију оснивајући независну непрофитну „Документ фондацију“ (The Document Foundation) са идејом да на за све једнаком терену окупи учеснике пројекта. Фондација очекује да ће и други учесници OpenOffice.org заједнице, пре свега корпорација Oracle, приступити Фондацији чиме би заслужено наставили своју улогу у развоју пакета.

OpenOffice.org заједница, баш као неваљали десетогодишњак, не престаје да изазива и намеће нови још слободнији и отворенији развој, са циљем да у наредним годинама OpenOffice.org убрзано постане први избор још већег броја корисника и задовољство постојећих.

 

Срећан рођендан, OpenOffice.org!


Торта