OpenOffice.org, nestašni desetogodišnjak

Beograd, 13. oktobar 2010. -

OpenOffice.org, nestašni desetogodišnjak

Pre tačno deset godina kompanija Sun Microsystems učinila je nezamislivo i javno pod slobodnom licencom objavila kompletan izvorni kod tada slabo poznatog kancelarijskog paketa StarOffice. Pod oznakom „OpenOffice605“, arhiva veličine 200 MB objavljena je 13. oktobra 2010. na novom sajtu i projekat OpenOffice.org mogao je da počne.

OpenOffice.org je danas najpopularniji slobodni kancelarijski paket, a najnovije izdanje 3 preuzeto je u više stotina miliona kopija. Učesnici projekta, korisnici, najpoznatije IT kompanije koje razvijaju sopstvena rešenja zasnovana na OpenOffice.org, programeri hobisti i studenti širom sveta danas preko Interneta svakodnevno sarađuju i pripremaju poboljšanja i nove mogućnosti. OpenOffice.org je svojim poslovnim i modelom razvoja uveo revoluciju na tržištu kancelarijskog softvera i iz izdanja u izdanje postaje sve popularniji.

Tokom prvih deset godina OpenOffice.org nam je doneo pristupačan i kvalitetan osnovni računarski softver, paket dostupan na mnogim, a otvoren za sve jezike sveta, proširiv i slobodan. Od početka je snažno promovisao otvorene XML formate dokumenata sa javno dostupnom specifikacijom koji obezbeđuju nezavisnost korisnicima i sigurnost da dokumenti neće ostati zarobljeni u zaboravljenim verzijama.

Predvodnik je u usvajanju otvorenog dokument-formata, međunarodnog ISO standarda zapisa kancelarijskih dokumenata koji je podrazumevano dostupan u OpenOffice.org, a sada prisutan i u svim drugim relevantnim kancelarijskim paketima, na računarima, telefonima ili u oblaku.

OpenOffice.org predstavlja savremeni kancelarijski paket sa programima za obradu teksta, tablice, prezentacije, baze podataka. Radi na uobičajnim računarima i bez troškova licenciranja može da se besplatno i legalno preuzme sa sajta http://sr.openoffice.org i koristi na neograničenom broju računara.

Predstavlja atraktivnu platformu za razvoj novih softverskih proizvoda, kroz dodatke i proširenja ili posebno razvijenu funkcionalnost. Sadrži mogućnosti za povezivanje i integraciju sa drugim softverom u računarskoj mreži.

Na godišnjoj konferenciji OpenOffice.org zajednice pod naslovom „Decenija uspeha“ nedavno održanoj ove godine u Budimpešti zajednica projekta odlučila je da dodatno osnaži svoju poziciju osnivajući nezavisnu neprofitnu „Dokument fondaciju“ (The Document Foundation) sa idejom da na za sve jednakom terenu okupi učesnike projekta. Fondacija očekuje da će i drugi učesnici OpenOffice.org zajednice, pre svega korporacija Oracle, pristupiti Fondaciji čime bi zasluženo nastavili svoju ulogu u razvoju paketa.

OpenOffice.org zajednica, baš kao nevaljali desetogodišnjak, ne prestaje da izaziva i nameće novi još slobodniji i otvoreniji razvoj, sa ciljem da u narednim godinama OpenOffice.org ubrzano postane prvi izbor još većeg broja korisnika i zadovoljstvo postojećih.

 

Srećan rođendan, OpenOffice.org!


Torta