[<< Inapoi la pagina principala]

Formatul XML OpenDocument aprobat ca standard ISO 26300

1 Mai 2006

Organizatia Internationala pentru Standarde (ISO) a aprobat un nou standard international pentru stocarea documentelor produse de aplicatiile software pentru productivitatea in munca de birou (procesare de texte, calcul tabelar, prezentari multimedia, grafica, etc.). Pentru prima oara in istoria tehnologiei informatiei, utilizatorilor de software li se garanteaza accesul nelimitat in timp la datele si documentele create folosind orice pachet office ce utilizeaza acest standard. Avantajul major al unui standard deschis il constituie posibilitatea implementarii lui in orice aplicatie software.

"Acest moment este unul de cotitura pentru miscarea Open Source. O inovatie pornita in cadrul acestei miscari [in proiectul OpenOffice.org] a fost revizuita, adoptata si acum aprobata ca standard la cel mai inalt nivel international. Avem incepand de astazi un standard pentru documentele tip office recunoscut de guvernele lumii, guverne care de regula fac apel la standarde ISO." - Simon Phipps (Chief Open Source Officer, Sun Microsystems)

Suita de aplicatii pentru productivitatea in munca de birou, OpenOffice.org, utilizeaza in totalitate noul standard ISO/IEC 26300 (inca de la versiunea 2.0 implementand cu succes formatul OpenDocument pe care care se bazeaza acest standard). Proiectul OpenOffice.org a devenit astfel un deschizator de drumuri in standardizarea documentelor XML pentru productivitatea in munca de birou.

Aprobarea de catre ISO a noului standard muta scena competitiei intre producatorii software la un alt nivel, redand utilizatorului controlul deplin asupra proprietatii sale intelectuale precum si dreptul la un software mai performant. Standardul deschis nu inseamna doar eliberarea proprietatii intelectuale a utilizatorilor de conditionarile impuse de un singur producator de aplicatii software capabile sa deschida documentele create, dar favorizeaza in acelasi timp si competitia intre producatori pentru crearea de noi aplicatii, extenii si noi modalitati de lucru. Din toate acestea, utilizatorul iese castigator." - Louis Suarez-Potts (OpenOffice.org Community Manager)

-OpenOffice.org

Despre OpenOffice.org

Proiectul OpenOffice.org este creat de o comunitate internationala de voluntari si sponsori, care dezvolta, ofera suport si promoveaza pachetul de programe cu surse deschise pentru productivitatea in munca de birou OpenOffice.org®.

OpenOffice.org® utilizeaza Formatul de Fisiere Deschis pentru Aplicatii de Tip Office (OpenDocument), format standardizat OASIS si ISO/IEC 26300, precum si formatele traditionale de documente office si este disponibil pentru toate sistemele de operare majore in peste 60 de limbi. OpenOffice.org este creat sub licenta open source GNU Lesser General Public License (LGPL).

Proiectul OpenOffice.org este sustinut si sponsorizat de o serie intreaga de companii de renume din industria IT si are ca sponsor fondator si principal dezvoltator compania Sun Microsystems.

Proiectul poate fi gasit pe Internet la adresa: http://www.openoffice.org. Proiectul OpenOffice.org dedicat utilizatorilor vorbitori de limba romana se gaseste la adresa http://ro.openoffice.org. Pachetul software OpenOffice.org poate fi descarcat de pe Internet de la adresa http://download.openoffice.org.

Contacte Presa

Cristian DRIGA
Manager Proiectul OpenOffice.org pentru Limba Romana
Co-Manager Proiectul de Marketing OpenOffice.org
cdriga@openoffice.org
0788700060

Jacqueline McNally (UTC +08h00)
Manager Proiectul de Marketing OpenOffice.org
jacqueline@openoffice.org
+61 (8) 9474-3021

John McCreesh (UTC +01h00)
Co-Manager Proiectul de Marketing OpenOffice.org
jpmcc@openoffice.org
+44 (0)7 810 278 540

Louis Suarez-Potts (UTC -05h00)
Manager Comunitatea OpenOffice.org
louis@openoffice.org
+1 (416) 625 3843

Persoane de contact la nivel international:

http://marketing.openoffice.org/contacts.html

Copyright © 2006 - OpenOffice.org

<< Inapoi la pagina principala