[<< Inapoi la pagina principala]

Exista deja standarde deschise pentru documente de tip office

25 Noiembrie 2005

Proiectul OpenOffice.org considera ca cererea pentru formate deschise si standardizate pentru documentele de tip office este extrem de acuta in prezent. Utilizatorii de software pentru productivitatea in munca de birou constientizeaza deja faptul ca investitia lor nu consta in pachetul software tip office pe care il utilizeaza ci in documentele de calcul tabelar, bazele de date si documentele rezultate prin utilizarea procesorului de texte pe care le creaza - investitia fiind deci in proprietate intelectuala. Singurul mod de a garanta accesul pe termen lung la aceasta investitie este stocarea respectivelor creatii intr-un format de fisiere independent de orice producator sau companie si care sa fie creat folosind un standard de fisiere deschis.

Anuntul facut de compania Microsoft - Luni, 21 Noiembrie 2005 - prin care recunoaste presiunea pietei pentru existenta unui standard deschis al documentelor de tip office reprezinta o evolutie binevenita.

Dar de ce sa fie creat un standard nou ? Formatul fisiere OpenDocument pe care OpenOffice.org il utilizeaza este deja un standard deschis aprobat de OASIS - organismul international de standardizare a formatelor de date XML pentru business. OASIS este sponsorizat de toate marile nume din industria IT, inclusiv Microsoft. In plus, OpenDocument a fost remis Organizatiei Internationale pentru Standarde (ISO) pe data de 30 Septembrie 2005 pentru ratificare si pentru a deveni standard ISO.

OpenDocument este un standard cu adevarat independent de orice producator sau companie, si liber de orice pretentii de copyright din partea oricarei entitati. De aceea el poate fi folosit de catre toti producatorii de software in dezvoltarea produselor lor, inclusiv de catre programatorii open-source.

Comerciantii si producatorii de software nu mai sunt obligati sa continue sa foloseasca standardele limitate ca posibilitati disponibile pana acum in industria IT deoarece standardul OpenDocument este acum disponibil. Folosirea unui standard deschis precum OpenDocument, dezvoltat si sustinut de multe companii si producatori din intreaga lume, aduce beneficii imense atat organizatiilor cat si publicului larg. Interoperabilitatea intre diferite aplicatii si asocierile potentiale intre companiile care sustin OpenDocument vor stimula inovatia in domeniu.

Urmand un proces transparent in activitatea sa, Comitetul Tehnic pentru dezvoltarea standardului OpenDocument din cadrul OASIS s-a angajat pe termen lung sa imbunatateasca si sa intretina acest standard pe masura ce tehnologia evolueaza. Inscrierea in acest Comitet este libera pentru oricine, iar utilizatorii formatului de documente OpenDocument pot vedea dezbaterile referitoare la acest standard de fisiere si sa participe la ele intr-un numar tot mai mare de forumuri pe Internet. A se vedea: http://www.oasis-open.org/committees/tc_home.php?wg_abbrev=office

Atat OpenOffice.org cat si alte proiecte open source sunt in plin proces de a conduce si contribui la crearea de noi aplicatii pentru e-business care sa utilizeze formatul OpenDocument.

Despre OpenOffice.org

Proiectul OpenOffice.org este creat de o comunitate internationala de voluntari si sponsori, inclusiv sponsorul fondator si dezvoltator principal, compania Sun Microsystems. OpenOffice.org dezvolta, ofera suport si promoveaza pachetul de programe pentru productivitatea in munca de birou OpenOffice.org. Proiectul poate fi gasit la adresa: http://www.openoffice.org. OpenOffice.org suporta Formatul de Fisiere Deschis pentru Aplicatii de Tip Office (OpenDocument), format standardizat OASIS si este disponibil pentru toate sistemele de operare majore in peste 60 de limbi.
OpenOffice.org este creat sub licenta open source GNU Lesser General Public License (LGPL).

Contacte Presa

Cristian DRIGA
Manager Proiectul OpenOffice.org pentru Limba Romana
cdriga@ia.ro
0747498894
0788700060

Jacqueline McNally (UTC +08h00)
OpenOffice.org Marketing Project Lead
jacqueline@openoffice.org
+61 (8) 9474-3021

John McCreesh (UTC +01h00)
OpenOffice.org Marketing Project Co-Lead
jpmcc@openoffice.org
+44 (131) 523-9218

Louis Suarez-Potts (UTC -05h00)
OpenOffice.org Community Manager
louis@openoffice.org
+1 (416) 625-3843

Persoane de contact la nivel international

http://marketing.openoffice.org/contacts.html

Copyright © 2005 - OpenOffice.org

<< Inapoi la pagina principala