Vapaa ja avoin toimisto-ohjelmisto

OpenOffice.org julkisissa organisaatioissa

Uutisia

Kolmas laitos Oikeusministeriön Kysymysten ja vastausten käsikirjasta (14.9.2007)

Oikeusministeriön julkaisemasta OpenOfficen Kysymysten ja vastausten käsikirjasta on ilmestynyt kolmas laitos. Julkaisu on ilmestynyt sarjassa "Oikeusministeriön julkaisuja" 2007:5 (26.8.2007). Tekijät: Kaisa Karjalainen ja Martti Karjalainen, 374 sivua, PDF-tiedoston koko 8 Mtavua. PDF-muotoinen verkkoversio löytyy osoitteesta:

Uudessa laitoksessa on sivuja 374, eli vanhaan verrattuna yli kolminkertainen määrä. Julkaisua saa vapaasti kopioida ja levittää edelleen. Kolmas laitos ilmestyy aiempien laitosten tapaan myyntiin Editassa syyskuun 2007 aikana. Käsikirjaa voi tilata Editasta 9 euron hintaan plus postikulut (n. 8 euroa). Tilaus:

Edita Prima Oy
- Puh. 020 450 011
- Sähköposti: asiakaspalvelu.prima@edita.fi

Oikeusministeriö on julkaissut myös joukon mallipohjia yleiseen käyttöön. Vapaasti saataviin malleihin viitataan myös julkaisuissa.

Julkaisu: "OpenDocument-standardi asiakirjojen tallennusmuotona" (24.8.2007)

Oikeusministeriö julkaisi raportin OpenDocument-asiakirjastandardista

OpenDocument on XML-kieleen pohjautuva tiedostomuoto tyypillisille toimistosovellusten käsittelemille asiakirjoille, kuten tekstiasiakirjoille, laskentataulukoille ja graafisille esityksille. XML-rakenne luo edellytykset asiakirjoja käsittelevien järjestelmien yhteentoimivuudelle ja asiakirjojen sisältämien tietojen jatkokäsittelyn automatisoinnille. OASIS-yhteistyöjärjestön kehittämä avoin OpenDocument-tiedostomuoto hyväksyttiin ISO-standardiksi ISO/IEC 26300 vuonna 2006.

OpenDocument-raportti on laadittu oikeusministeriön OpenOffice- ja OpenDocument-käyttöönoton yhteydessä suomenkieliseksi perusinformaatioksi tiedostomuodosta ja sen hyväksikäytön tietoteknisistä perusteista. Raportissa on kuvattu yleisellä tasolla OpenDocument-tiedostomuoto, sen rakenne sekä kehittämisen ja standardoinnin tausta. Raportissa on myös yhteenveto tiedostomuodon käyttöönottotilanteesta ja avointen tiedostomuotojen EU-tasoisista suosituksista.

Raportin teknisessä osuudessa on kuvattu tarkemmin tiedostomuodon rakenne eri asiakirjatyypeille. Tiedostomuodon hyväksikäyttöä on kuvattu useilla käyttötapauksilla ja niiden toteutuksen periaatteilla. Käyttötapauksissa käsitellään asiakirjojen käsittelyn integrointia organisaation tietojärjestelmiin ja integroinnin eri toteutustekniikoita, OpenOfficen käyttöä palvelintilassa, UNO-sovellusrajapinnan käyttöä ja XML-tekniikoiden käyttöä OpenDocument-muotoisten tiedostojen käsittelyssä.

Oikeusministeriö teki vuonna 2006 päätöksen siirtymisestä OpenOffice.org-ohjelmiston ja OpenDocument-tiedostomuodon käyttöön. Käyttöönotto on alkanut vuoden 2007 alusta lukien.

Oikeusministeriö julkaisi mallioppaan (30.7.2007)

Oikeusministeriö julkaisi OpenOfficen Mallioppaan

Malliopas käsittelee mallipohjien, SFS 2487 -vakioasettelun ja lomakkeiden toteuttamista OpenOffice-ohjelmistolla, sekä tyylien käyttöä. Oppaan ensimmäinen painos on laajuudeltaan 70 sivua. Opas on vapaasti ladattavissa osoitteesta http://fi.openoffice.org/dokumentaatio.html. Oppaan on kirjoittanut Marko Grönroos.

Oikeusministeriö päätti ottaa OpenOfficen käyttöön (5.12.2006)

Oikeusministeriö on tehnyt virallisen päätöksen ottaa käyttöön OpenOffice.org-ohjelmiston ministeriön toimisto-ohjelmana vuoden 2007 alusta lukien. Samassa yhteydessä oikeusministeriössä ja sen hallinnonalalla otetaan käyttöön OpenDocument-tiedostomuotostandardi asiakirjojen tallennusmuotona.

Oikeusministeriö julkaisi keväällä 2005 selvityksen, jonka tuloksena suositeltiin siirtymistä OpenOfficeen. Selvityksen jälkeen käynnistettiin yli 150 henkilöä käsittänyt OpenOffice-pilotointi, joka päättyi syyskuussa 2006. Pilotointi osoitti, että OpenOfficen toiminnot kattavat oikeusministeriön hallinnonalan tarpeet ja että ohjelmiston yhteensopivuus Microsoft Officeen on korkeatasoinen.

Käyttöönoton valmistelutoimenpiteenä ministeriön ja sen hallinnonalan 10000 Windows-työasemaa varustetaan OpenOffice.org -ohjelmistolla ja OpenDocument-valmiuksilla vuoden 2006 loppuun mennessä. OpenOffice.org korvaa ministeriön hallinnonalalla nykyisin käytössä olevan Lotus SmartSuite -ohjelmiston, ja käyttöönoton päätyttyä OpenOffice.org kattaa kokonaiskäytöstä noin 85% ja Microsoft Office noin 15%.

Pilotoinnissa oli käytössä OpenOffice.org versio 2, joka käyttää asiakirjojen oletustallennusmuotona OpenDocument-standardin mukaista tiedostomuotoa. OpenDocument on toukokuussa 2006 hyväksytty kansainväliseksi ISO-standardiksi (ISO 26300).

Oikeusministeriö on julkaissut hankkeeseen liittyen seuraavat julkaisut:

Toinen laitos Oikeusministeriön Kysymysten ja vastausten käsikirjasta (1.11.2006)

Toukokuussa ilmestyneestä OpenOfficen kysymysten ja vastausten käsikirjasta on ilmestynyt uusi laitos. Julkaisu valmistui 22.10.2006 ja on ilmestynyt sarjassa "Oikeusministeriön julkaisuja" 2006:12. PDF-muotoinen verkkoversio löytyy osoitteesta:

Uudessa laitoksessa on sivuja 252, eli vanhaan verrattuna yli kolminkertainen määrä. PDF-tiedoston kokokin on muhkea 5 Mt. Julkaisua saa vapaasti kopioida ja levittää edelleen. Käsikirjaa voi tilata Editasta 9 euron hintaan plus postikulut (n. 8 euroa). Tilaus:

Edita Prima Oy
- Puh. 020 450 011
- Sähköposti: asiakaspalvelu.prima@edita.fi

Oikeusministeriö on julkaissut myös joukon mallipohjia yleiseen käyttöön. Vapaasti saataviin malleihin viitataan myös julkaisuissa.

Oikeusministeriö julkaisi loppuraportin (31.10.2006)

Oikeusministeriö julkaisi loppuraportin OpenOffice-siirtymähankkeen pilotoinnista. Raportti perustuu oikeusministeriössä tehtyyn toimisto-ohjelmien selvitystyöhön, johon liittyen vuoden 2005 lopussa käynnistettiin OpenOffice-ohjelmiston pilotointi. Pilotointi käsitti ajanjakson 1.12..2005 - 30.9.2006, ja siihen osallistui yli 150 henkilöä hallinnonalan virastoista lähinnä Hämeenlinnan alueelta.

Loppuraportista on luettavissa ilotoinnin tuloksena on selvitetty OpenOffice.orgin

  1. toiminnallinen riittävyys hallinnonalan työtehtävien suorittamiseen
  2. yhteentoimivuus muihin käytössä oleviin toimisto-ohjelmiin siirryttäessä OpenOffice-ohjelmiston käyttöön
  3. koulutuksen rakenne, sisältö ja koulutusta tukevat aineistot
  4. käyttöönoton koulutustarve
  5. käytön tukitarve
  6. työasemamallinnus ja asennuksen ohjeistaminen

OpenOfficen version 2 jakelu aloitettiin keväällä 2006 oikeusministeriön ja sen hallinnonalan Windows XP -työasemiin. Jakelun valmistuessa vuodenvaihteessa 2006/2007 OpenOffice on asennettuna käyttövalmiiksi noin 10 000 Windows XP -työasemaan.

2006:29 Oikeusministeriön OpenOffice-pilotoinnin loppuraportti (PDF, 78 sivua).

Oikeusministeriö julkaisi asennuskäsikirjan (18.9.2006)

Raportti perustuu oikeusministeriössä tehtyyn toimisto-ohjelmien selvitystyöhön ja vuoden 2005 lopussa käynnistettyyn OpenOffice-ohjelmiston pilotointiin. Käsikirjassa on kuvattu ja ohjeistettu yksityiskohtaisesti OpenOffice-version 2 asennusmalli ja sen käyttö oikeusministeriön hallinnonalalla. Asennusmalli käsittää seuraavat kokonaisuudet:

  1. suomenkielinen OpenOffice-perusasennus
  2. perusasennus täydennettynä käyttöasetusten säädöllä
  3. ruotsinkielisen käyttöliittymävalinnan käyttöönotto
  4. suomen kielen oikoluvun ja tavutuksen käyttöönotto
  5. vieraiden kielten oikoluvun ja tavutuksen käyttöönotto
  6. oman oletustekstipohjan suunnittelu ja käyttöönotto
  7. MultiSave-lisämoduulin käyttöönotto
  8. leikekuvakirjaston käyttöönotto
  9. ruotsinkielisen toimipisteen asennusmalli

Käsikirjassa kuvatulla asennusmallilla aloitettiin keväällä 2006 OpenOffice-version 2 jakelu oikeusministeriön ja sen hallinnonalan Windows XP -työasemiin. Jakelun valmistuessa vuodenvaihteessa 2006/2007 OpenOffice on asennettuna tämän mallin mukaisesti käyttövalmiiksi noin 10 000 Windows XP -työasemaan.

Asennuskäsikirja on laadittu niin, että se olisi käyttökelpoinen sekä yksityishenkilöille että organisaatioille, jotka harkitsevat OpenOfficen käyttöönottoa. Käsikirjassa on esitetty kattavasti monet erilaiset asennusmenettelyt, joista lukija voi valita omaan tarkoitukseensa sopivan OpenOffice-asennuskokoonpanon. Jokainen asennusmalliin kuuluva menettely on käsitelty täysin itsenäisenä tekstikokonaisuutena, jonka lukeminen ja käyttö ei vaadi muiden tekstikokonaisuuksien läpikäyntiä. Esitystavassa on lisäksi pyritty sellaiseen tarkkuuteen ja havainnollisuuteen, että myös tietotekniikkaan vähemmän perehtynyt henkilö pystyy vaikeuksitta tekemään käsikirjassa kuvatut toimenpiteet.

Asennuskäsikirja on julkinen asiakirja, jota saa vapaasti kopioida ja levittää edelleen.

Oikeusministeriö julkaisi OpenOffice.org-oppaan (6.6.2006)

Oikeusministeriö on julkaissut Kysymysten ja vastausten käsikirjan, joka sisältää vastauksia OpenOffice.org-pilotoinnin aikana esille tulleeseen keskeisiin kysymyksiin.

Pilotoinnin aikana syntynyt opas on osa Oikeusministeriön hanketta siirtää 8 500 nykyistä Lotus SmartSuiten käyttäjää OpenOffice.orgiin.

Merkittävä osa raportin sisällöstä käsittelee tiedostomuotojen hallintaa ja yhteentoimivuutta muihin toimisto-ohjelmiin. Raportissa on kuvattu yksityiskohtaisesti tiedostomuotojen hallinta ja käytännön periaatteet yhteentoimivuudessa Lotus SmartSuite ja Microsoft Office -ohjelmistoihin.

Raportissa on kuvattu myös monikielisen asiakirjatuotannon käyttäminen OpenOfficessa. Mukana on ohjeistus suomen- ja ruotsinkielisen käyttöliittymän hallintaan sekä useiden eri kielten oikoluvun ja tavutuksen käyttöön ja käyttöönottoon. Raportissa arvioidaan myös OpenOfficen toimintojen riittävyyttä ja monipuolisuutta.

Julkaisu on ladattavissa Oikeusministeriön sivustolta: OpenOffice.org versio 2. Kysymysten ja vastausten käsikirja (pdf).

OpenOffice.orgia suositellaan eduskuntaan (29.9.2005)

Kansanedustajat Hanna-Leena Hemming (kok) ja Jyrki Kasvi (vihr) vaativat, että eduskunnan on aloitettava valmistelu Linuxiin ja OpenOffice.orgiin siirtymiseksi.

Hemmingin ja Kasvin mukaan valmistelu aloitettava pian, jos Linuxia halutaan käyttää laajasti eduskunnan työasemissa vuonna 2011 alkavalla vaalikaudella. Heidän mukaansa esimerkiksi OpenOffice.org-ohjelmiston testaaminen ja pilotointi olisi aloitettava jo ensi vaalikauden aikana.

Hemmingin ja Kasvin mielestä julkishallinnon tietojärjestelmissä on pyrittävä avoimiin, standardoituihin tiedon esitysmuotoihin, jotka eivät sido viranomaisia yhden ohjelmistovalmistajan asiakkaiksi.

Heidän mukaansa eduskunnan tulisi toimia edelläkävijänä ja aloittaa siirtyminen avoimen lähdekoodin tietojärjestelmiin ja avoimiin tiedostoformaatteihin.

Oikeusministeriön selvitys suosittelee siirtymistä OpenOffice.orgiin (18.4.2005)

Oikeusministeriö on julkaissut selvityksen, jossa annetaan suositukset oikeusministeriön hallinnonalan 10.000:ssa työasemassa käytettäviksi tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja graafisten esitysten ohjelmiksi.

Selvityksen mukaan OpenOffice.orgiin vahvasti painottuvan yhdistelmämallin (85% OOo ja 15% MSO) kokonaishinnaksi tulee alle puolet puhtaaseen Microsoft Office -pohjaiseen ratkaisuun verrattuna.

OpenOffice.orgin tärkeimmiksi eduiksi mainitaan korkea yhteensopivuus Microsoft Officen kanssa, avoin XML-tiedostomuoto, tuki OASIS OpenDocument XML-standardille, edullinen investointi- ja käyttökustannus, avoimen lähdekoodin periaatteet ja vähäiset tietoturvariskit.

Selvityksessä on tarkasteltu laajalti mualla Euroopassa ja Suomessa tehtyjä ratkaisuja. Ulkomaisista julkisista OpenOffice.org-ratkaisuista selvitys mainitsee mm. Ranskan poliisin (80.000 työasemaa) ja sisäministeriön (15.000 työasemaa), Münchenin (14.000 työasemaa), sekä useita muita. Suomalaisista ratkaisuista mainitaan mm. Suomen lähi- ja perushoitajaliiton (vajaa 400 työasemaa) ja Invalidiliiton (yli 1000 työasemaa).